Zpiz pošilja informacije o pričakovani višini pokojnine

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je v skladu s pokojninsko reformo v tem mesecu po uradni dolžnosti začel posredovati informacije o pričakovani višini predčasne oziroma starostne pokojnine. Prejeli jo bodo tisti zavarovanci, ki bodo letos stari 58 let, so sporočili z zavoda.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Informacijo o pričakovani višini pokojnine in prvem možnem datumu upokojitve bodo prejeli zavarovanci, ki do dopolnitve 65 let starosti izpolnijo pogoje za upokojitev na podlagi zavarovalne dobe, dopolnjene v Sloveniji in so rezidenti Slovenije.

Tistim, ki v koledarskem letu dopolnijo 58 let starosti in do dopolnitve 65 let starosti ne bodo izpolnili pogojev za upokojitev, bo zavod poslal obvestilo o dopolnjeni pokojninski dobi. Informacije pa ne bodo pošiljali tistim, ki prejemajo 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, delne pokojnine in sorazmernega dela pokojnine.

Če bo zavarovanec izpolnil pogoje za priznanje pravice do predčasne pokojnine pred pogoji za priznanje pravice do starostne pokojnine, bo poleg informacije o pričakovani višini starostne pokojnine prejel tudi informacijo o pričakovani višini predčasne pokojnine.

Pri informativnem izračunu ne bodo upoštevali dodane dobe, pridobljene na podlagi vključenosti v obvezno dodatno pokojninsko oziroma poklicno zavarovanje. Prav tako ne bodo upoštevali zavarovalne dobe, dopolnjene v tujini.

Informativni izračun tudi ne bo upošteval znižanja starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine na podlagi skrbi za otroke, obveznega zavarovanja pred dopolnjenim 18. letom starosti in služenja obveznega vojaškega roka. Pač pa bo upošteval znižanje starostne meje zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanim trajanjem.

STA


Najbolj brano