Zore na Brezjah pozval k delovanju v skupno dobro

Praznik Marijinega vnebovzetja je tudi letos v Marijino narodno svetišče na Brezje privabil več tisoč ljudi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen dobrih odnosov med ljudmi in tudi gospodarstvenike ter politike pozval k delu za skupno dobro.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil 
pomen dobrih odnosov med ljudmi in tudi gospodarstvenike 
ter politike pozval k delu za skupno dobro. Foto: STA
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen dobrih odnosov med ljudmi in tudi gospodarstvenike ter politike pozval k delu za skupno dobro. Foto: STA

BREZJE > Zore se je v nagovoru oprl na evangelijski odlomek, ko se je Marija srečala s prav tako nosečo sorodnico Elizabeto, kar velja za enega najbolj veselih odlomkov Svetega pisma. Zore meni, da se moramo od njiju najprej naučiti sprejemati drug drugega z veseljem. "V prizoru njunega srečanja ni nobene zavisti, nobene tekmovalnosti, nobene užaljenosti," je poudaril.

Na osrednji maši na delno pokritem trgu pred baziliko Marije Pomagaj se je zbralo nekaj tisoč ljudi, še več pa jih na Brezjah pričakujejo tekom dneva. Redarji so na parkirišču do 11. ure našteli okoli 1200 avtomobilov, v katerih se je pripeljalo več kot 3000 ljudi, mnogo pa je tudi romarjev, ki se na Brezje odpravijo peš. Na ta način dela prost dan izkoristijo tako za duhovnost kot za rekreacijo.

Dodal je, kako drugačni bi postali odnosi med nami, če bi se srečevali v takšnem duhu medsebojnega sprejemanja in veselja drug nad drugim in kako drugačne bi bile naše družine, če nam ne bi bilo potrebno drug drugemu dokazovati, da mora obveljati naša misel ali naša odločitev, otroci pa bi živeli v družinah, v katerih bi lahko oblikovali svoj značaj in razvijali svoje sposobnosti.

Prav tako bi bilo drugačno naše gospodarsko, družbeno in politično življenje, če bi bila odpravljena zavist ter bi se začeli veseliti uspeha drug drugega in si ne bi več metali polen pod noge ter bi delali za skupno dobro. "Temelj tega veselja bi bilo spoznanje in zavest, da je uspeh kogarkoli izmed nas dober za vse nas, ker predstavlja naše skupno dobro" je dejal Zore.

"Vem, da se lahko marsikomu zdi, da so moje misli naivne, vendar sem prepričan, da bi marsikaj od tega lahko začeli živeti v naših medsebojnih odnosih in da bi potem naša Slovenija vsem postala veliko lepša domovina, pa še marsikaterega društva za človekove pravice ali proti sovražnemu govoru in še marsikaj podobnega ne bi potrebovali," je poudaril Zore, ki je v preteklosti kot pater deloval v frančiškanskem samostanu na Brezjah, tokrat pa je prvič v vlogi nadškofa spregovoril na prazniku Marijinega vnebovzetja.

STA


Najbolj brano