Znova pošiljka snega

Včeraj je sneg v prometu ponovno povzročal nevšečnosti, za danes in jutri pa vremenoslovci napovedujejo še obilnejše sneženje. Mar je sneg v začetku februarja nenavaden pojav? Seveda je prav, da se nanj opozarja, vendar to še zdaleč ni nekaj, kar bi se dogajalo redko.

Včerajšnje prometne razmere na Sežanskem niso bile dobre. Foto: Sijan Pretnar
Včerajšnje prometne razmere na Sežanskem niso bile dobre. Foto: Sijan Pretnar

SLOVENIJA > Dežurni meteorolog z agencije za okolje Andrej Pečenko napoveduje, da se bo danes sneženje okrepilo. Sneg bo zajel večji del države, le v Istri bo povečini deževalo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna do močna burja, s sunki tudi nad 100 kilometrov na uro. Konec tedna bo večinoma brez padavin in tudi veter bo ponehal.

Previdnost velja

Tisti, ki se v prihodnjih dneh odpravljate na pot, si za to zagotovite več časa, predvsem pa spremljajte razmere na cestah in upoštevajte opozorila. Včeraj je bila zaradi zdrsa tovornega vozila zaprta hitra cesta Vipava-Nanos, na primorski avtocesti od Unca do Kozine so nastajali zastoji, ponekod so iz prometa izločali tovorna vozila, promet je potekal po polžje, občasno tudi samo po enem voznem pasu. Posipne in plužne službe Darsa (kar 60 plužnih enot, 15 vozil za posipanje) so nenehno čistile ceste in zagotavljale čim bolj nemoten promet.

Včeraj nekaj pred 13. uro je na Slavniku v snegu nasedlo osebno vozilo serviserja radijskih anten. Na pomoč so odhiteli gasilci PGD Materija, medtem pa so dobili obvestilo, da je pod Slavnikom, na planini Jegno, obolela oseba v slabem zdravstvenem stanju. Gasilci so najprej pomagali obolelemu, ki so ga prepeljali do Materije, reševalci pa naprej v izolsko bolnišnico. Na pomoč so morali priskočiti še človeku, ki je ostal v nasedlem avtomobilu v snegu na Slavniku.

Zaradi snega na cestah se je na območju koprske policijske uprave sicer zgodilo le nekaj manjših prometnih nesreč. Policisti so imeli največ dela z zdrsi tovornih vozil: na cesti Krvavi Potok-Kozina, pred počivališčem Ravne pri Kozini in na Golem vrhu. Policisti so na Kozini in v okolici izločali tovornjake, promet proti Ljubljani pa so sprostili šele okoli 15.30. Tovorna vozila so izločali tudi na Rebrnicah, tako na hitri kot na stari cesti, in na italijansko-slovenski meji pri Vrtojbi in Fernetičih. Zaradi zimskih razmer sta zaprti cesta čez prelaz Vršič in cesta Čepovan-Dolenja Trebuša.

Sneg je koristen za zemljo

Seveda se nihče ne razveseli snega na cestah in težav, ki jih prinaša, je pa koristen za naravo. Kot pravi Anka Poženel, svetovalka specialistka za poljedelstvo iz novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda, je sedaj pravi čas za sneg. V tem času narava počiva, zato je sneg zelo koristen. Zemljo in rastline zavaruje pred globoko zmrzaljo. Škoda nastane takrat, ko se pojavi zmrzal brez snega. Sneg torej deluje kot nekakšna izolacija, da zmrzal ne prodira v globino zemlje.

PP, SP


Najbolj brano