Žmavc: Predlagani proračun je solidna osnova

Komisija DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu se je danes seznanila s predlogom proračuna, ki za pristojni vladni urad v letih 2016 in 2017 predvideva po 8,4 milijona evrov. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je pozvala, naj ji v 14 dneh posreduje razrez proračunskega denarja za obdobje od lani do 2017.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd 
Žmavc Foto: STA
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc Foto: STA

LJUBLJANA > “Predlagani proračun je solidna osnova,” je na seji komisije poudaril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Dejal je, da so na uradu težko preživeli leto 2014, ko je bilo zaradi drastičnega zmanjševanja sredstev na voljo 8,2 milijona evrov, porabili pa so 8,15 milijona. Zdaj pa se je trend obrnil in se bodo vsota celo nekoliko povečala. “Zdaj smo se znašli v obdobju stabilnosti in imamo pogoje za rast,” je dejal.

Minister je prepričan, da lahko urad skupaj z evropskim in razvojnim denarjem izpelje vse zastavljene cilje. Napovedal je, da se bodo v prihodnje bolj kot na delovanje društev usmerili na mlade in njihove izmenjave ter razvojne in čezmejne projekte.

Več članov komisije je menilo, da povečanje ni veliko, da pa je dobro, da se trend obrača in da ni več krčenja denarja. Ljudmila Novak (NSi) in Danijel Krivec (SDS) sta opozorila, da je treba paziti tudi na realizacijo proračuna, da ne bo prenizka.

Dejan Podgoršek iz vladnega urada je na željo več članov komisije predstavil podrobnejše podatke o porabi proračunskega denarja za Slovence v zamejstvu in po svetu v lanskem letu in načrte za naprej.

Slovenci v Italiji bodo tako po njegovih besedah prihodnje leto dobili deset odstotkov denarja več kot lani. Dejal je še, da se namerava Slovenija poleg na Tržaško usmeriti tudi na Goriško in Videmsko pokrajino, kjer bo poseben poudarek na učenju slovenščine v Kanalski dolini.

Na avstrijskem Koroškem je Slovenija lani namenila dodaten denar za rešitev vprašanja glasbene šole, na ta račun bodo zdaj privarčevali. Urad je tudi pozval tednik Novice, ki posluje z izgubo, k racionalizaciji poslovanja.

Podgoršek je opozoril, da so finančne razmere na avstrijskem Koroškem trenutno težke, zato bo po njegovem pri financiranju slovenske manjšine trenutno treba biti bolj osredotočen na stabilizacijo razmer kot pa na razvoj. Iz proračuna naj bi Slovenci na avstrijskem Koroškem leta 2016 dobili 15 odstotkov več denarja kot lani.

Za Slovence na Madžarskem in Hrvaškem bo medtem iz proračuna prihodnje leto namenjenih po 25 odstotkov več denarja kot lani. Na Hrvaškem želi Slovenija okrepiti predvsem delovanje Slovencev v Varaždinu in Čakovcu, slovenski Istri in na Reki, je pojasnil Podgoršek.

Poslanci so želeli podroben razrez proračunskega denarja, zato so vladni urad pozvali, naj jim ga v 14 dneh posreduje. Minister jim je zagotovil, da ga bodo dobili.

STA


Najbolj brano