Žledolom povečal vrednost proizvodnje v gozdovih

Vrednost proizvodnje gozdarske dejavnosti se je v letu 2014, v katerem je večji del Slovenije prizadel žledolom, precej povečala. Dosegla je 416 milijonov evrov, kar je osem odstotkov več kot leta 2013, je izračunal državni statistični urad. V tej številki sta največja deleža predstavljali proizvodnja hlodovine in stoječega lesa.

Vrednost proizvodnje gozdarske dejavnosti se je v letu 2014, 
v katerem je večji del Slovenije prizadel žledolom, precej 
povečala. Foto: Alenka Tratnik
Vrednost proizvodnje gozdarske dejavnosti se je v letu 2014, v katerem je večji del Slovenije prizadel žledolom, precej povečala. Foto: Alenka Tratnik

LJUBLJANA > K omenjenim 416 milijonom evrov, kolikor je lani znašala vrednost proizvodnje gozdarske dejavnosti, so gozdarski proizvodi prispevali 378 milijonov evrov, gozdarske storitve pa preostalih 38 milijonov evrov.

Posledice lanskoletnega žledoloma se odražajo v povišani vrednosti proizvodnje gozdnih lesnih sortimentov: vrednost drugega okroglega industrijskega lesa se je v primerjavi z letom 2013 več kot podvojila (na 46 milijonov evrov), vrednost lesa za kurjavo se je povečala za 33 odstotkov (na 57 milijonov evrov), vrednost hlodovine pa za 15 odstotkov (na 139 milijonov evrov).

Zaposlenost v gozdarstvu, ki je zaradi upoštevanja sezonskega dela izražena v ekvivalentu polnovrednih delovnih moči, pa je bila od tiste v letu 2013 višja za tri odstotke, ugotavljajo statistiki.

STA


Najbolj brano