Žito kupila Podravka; za delnico 180,10 evra

Konzorcij prodajalcev pod vodstvom Slovenskega državnega holdinga (SDH) je 51,55 odstotka delnic prehrambene družbe Žito prodal hrvaški družbi Podravka. Ceno za delnico so določili v višini 180,10 evra, so potrdili v Žitu.

Žito je kupila hrvaška Podravka. Foto: STA
Žito je kupila hrvaška Podravka. Foto: STA

LJUBLJANA > Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 183.386 delnic enega največjih slovenskih živilskih podjetij se je iztekel 30. januarja. Konzorcij prodajalcev poleg SDH sestavljajo še Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica in NLB Skladi.

Uprava Žita je zaradi postopka prodaje večinskega deleža družbe danes Ljubljanski borzi posredovala zahtevo za začasno zaustavitev trgovanja z delnicami družbe, kar je borza tudi storila. Z Žitovimi delnicami se danes tako ne bo trgovalo.

Žito je eno največjih slovenskih prehrambenih podjetij in kot največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice pomemben člen slovenske žitne verige. Ponaša se s številnimi uglednimi blagovnimi znamkami, kot so Gorenjka, Šumi, 1001 Cvet, Zlato polje ter Maestro, v zadnjih letih pa vse bolj krepi tudi izvoz na tuje trge.

Pomembnejše dejavnosti skupine so proizvodnja pekarskih, slaščičarskih in mlevskih izdelkov, zamrznjene hrane, bonbonov, žvečilne gume, čokolade, biskvitnega peciva, testenin, začimb, čajevin riža ter dejavnost maloprodaje.

Dejavnost skupine temelji na štirih stebrih: kruh (40 odstotkov celotne prodaje), sodobna kuhinja (26 odstotkov), konditorstvo (21 odstotkov) in mlinarstvo (11 odstotkov).

Žito je lani na ravni skupine ustvarilo 113,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot predlani, medtem ko se je čisti dobiček povečal za 37 odstotkov na tri milijone evrov. Kot je ob objavi poslovanja ocenil predsednik uprave Žita Janez Bojc, gre za ene najboljših rezultatov zadnjih let.

Matična družba Žito pa je lani ustvarila 106,4 milijonov evrov čistih prihodkov oz. tri odstotke več kot leto prej, čisti dobiček pa se je znižal za šest odstotkov na 2,3 milijona evrov.

Žito je eno od 15 podjetij s seznama za privatizacijo. Iz SDH so konec marca sporočili, da konzorcij prodajalcev družbe vodi pogajanja z dvema najboljšima ponudnikoma. Po neuradnih informacijah časnika Finance je poleg Podravke bil v igri še sklad PME Capital.

STA


Najbolj brano