Zidar naj bi SCT povzročil večmilijonsko premoženjsko škodo

Nekdanji prvi mož nekoč gradbenega velikana SCT Ivan Zidar je po ocenah stečajnega upravitelja SCT Leona Benigarja Tošiča družbi povzročil za 8,54 milijona evrov premoženjske škode. Zoper Zidarja je sicer vložen predlog za začetek postopka osebnega stečaja, izhaja iz objave na Ajpesu.

Nekdanji prvi mož nekoč gradbenega velikana SCT Ivan Zidar je po ocenah stečajnega upravitelja SCT Leona Benigarja Tošiča družbi povzročil za 8,54 milijona evrov premoženjske škode Foto: STA
Nekdanji prvi mož nekoč gradbenega velikana SCT Ivan Zidar je po ocenah stečajnega upravitelja SCT Leona Benigarja Tošiča družbi povzročil za 8,54 milijona evrov premoženjske škode Foto: STA

LJUBLJANA > V rednem poročilu je Benigar Tošič zapisal, da je bilo od začetka stečaja poplačanih 80 odstotkov terjatev, nastalih med postopkom prisilne poravnave, oziroma. skupno prek 6,75 milijona evrov. Gre za obveznosti iz naslova plač in drugih prejemkov v zvezi z delom zaposlenih ter izplačila dobaviteljem in izvajalcem v času postopka prisilne poravnave.

SCT, ki je v najboljših časih zaposloval tudi več kot 11.000 ljudi, je januarja 2011 pristal v postopku prisilne poravnave, nato pa je junija istega leta stekel stečaj. Takrat je imela družba 760 zaposlenih.

Nadaljnja poplačila terjatev, nastalih med prisilno poravnavo, bodo odvisna od hitrosti prodaje neobremenjenega premoženja SCT. Upravitelj ocenjuje, da bo do konca leta 2015 mogoče poplačati vse terjatve, nastale med prisilno poravnavo.

Unovčevanje premoženja SCT po oceni upravitelja poteka hitro, postopek prodaje pa se bo podaljšal v tistih primerih, kjer potekajo spori o lastništvu in ima SCT s sodnimi sklepi prepoved prodaje tega premoženja. Pravdni postopki bodo predvidoma končani v letu 2016 in šele potem bo, glede na izid pravdnih postopkov, mogoče nadaljevati s prodajo tega premoženja.

SCT je stranka postopka (na aktivni in pasivni strani) v okrog 200 odprtih sodnih postopkih, glede katerih ni realno pričakovati, da bi bili pravnomočno končani pred letom 2017. Med drugim je SCT zoper Družbo za avtoceste vložil tožbe za izplačilo zadržanih sredstev po gradbenih pogodbah.

Upniki so prijavili za 588,83 milijona evrov terjatev, od tega je dokončno priznanih navadnih za 201,47 milijona evrov, pogojnih za 166,83 milijona evrov in prednostnih za 9,17 milijona evrov.

Prav tako bosta potrebni še vsaj dve leti za dokončno ureditev zemljiškoknjižnega stanja pri nepremičninah, pri katerih je SCT še vedno vpisan kot lastnik, dejanski lastniki pa so druge pravne in fizične osebe. Upravitelj tako še vedno načrtuje, da se bo stečaj končal do konca leta 2018.

V obdobju od julija do septembra je bilo izdano soglasje k sklenitvi prodajne pogodbe, katere predmet je prodaja pisarne v poslovni stavbi na Slovenski cesti v Ljubljani in lokala s kletjo na Vilharjevi v Ljubljani.

Kupcem so izročili zemljišče s počitniškimi objekti v Fiesi, kletni etažni prostor na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, parkirna mesta v kleti objekta na Štihovi ulici v Ljubljani ter v drugi in tretji kleti objekta na Dunajski cesti v Ljubljani.

STA


Najbolj brano