Židanu izročili peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače

Gospodarska zbornica Slovenije je danes ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu izročila peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače. Pod peticijo se je podpisalo 40 dobaviteljev v sektorju brezalkoholnih pijač, so sporočili iz zbornice.

Gospodarska zbornica Slovenije je danes ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu izročila peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače Foto: STA
Gospodarska zbornica Slovenije je danes ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu izročila peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače Foto: STA

LJUBLJANA > Dobavitelji proizvajalcev brezalkoholnih pijač se pridružujejo stališču zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri nasprotovanju davku na sladke pijače. Kot so prepričani, bi ta napovedani ukrep močno prizadel celotno živilsko verigo, saj ima dejavnost proizvodnje živil in pijač močan multiplikativni učinek.

Celotna dobaviteljska veriga meni, da bo uvedba davka na sladke pijače vplivala na poslabšanje konkurenčnosti in razvoja vseh v verigi. Z zmanjšanjem dobav na račun zmanjšanja naročil s strani sektorja proizvodnje pijač bodo tudi dobavitelji prisiljeni zmanjševati proizvodnjo in odpuščati delavce. Posledično se bo zmanjšal tudi njihov prispevek v državno blagajno, navajajo.

Ministra Dejana Židana, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade, želijo dobavitelji s peticijo opozoriti na nesmiselnost in neutemeljenost predlaganega ukrepa, ki bo imel negativne posledice tudi za samo državo na račun odlivov iz proračuna in zmanjšanih prilivov od DDV, davka na dobiček, plačil koncesnin idr.

Zakon o trošarini na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah - vlada si od njega obeta osem milijonov evrov letnih proračunskih prilivov - pripravljajo na ministrstvu za zdravje, besedilo pa se še spreminja. V novi različici so iz obdavčitve izvzeti sokovi, nektarji in še nekateri izdelki, piše današnje Delo.

Sestanek s proizvajalci pijač je pomembno vplival na sedanjo različico osnutka zakona, je po pisanju časnika zatrdil Židan. Proizvajalci so pisce zakona namreč opozorili, da morajo biti nekateri izdelki izvzeti iz obdavčitve, saj zakon ne sme posegati na področje hranil, poleg tega se bo trošarinska lestvica začela pri določeni vsebnosti sladkorja in sladil, zato bodo velike razlike pri obdavčitvi.

Vlada pričakuje, da bo državni zbor davek na sladke pijače sprejel že decembra.

Zamisel o uvedbi trošarin na pijače z dodanim sladkorjem sicer ni nova. V Sloveniji so že večkrat razmišljali o takšni uvedbi, a dlje od predloga zakona niso prišli. Najprej je o uvedbi trošarine na sladkor razmišljal zdravstveni minister v vladi Boruta Pahorja Dorjan Marušič v svojem predlogu nadgradnje zdravstvenega sistema, nato pa je takšen predlog v drugi vladi Janeza Janše pripravil tudi tedanji finančni minister Janez Šuštaršič.

STA


Najbolj brano