Židan pozval Kitajce, naj vlagajo v Sloveniji

Podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter podpredsednik kitajske vlade Wang Yang sta današnje pogovore v Ljubljani označila za konstruktivne in pozitivne ter se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja. Židan je kitajske vlagatelje pozval, naj investirajo v Sloveniji.

Dejan Židan in podpredsednik kitajske vlade Wang Yang Foto: STA
Dejan Židan in podpredsednik kitajske vlade Wang Yang Foto: STA

LJUBLJANA > Židan je v izjavi za medije po srečanju z Wangom dejal, da imata Slovenija in Ljudska republika Kitajska odlične dvostranske politične odnose, ki so primeren temelj za pospeševanje gospodarskih odnosov. Blagovna menjava med državama po Židanovih besedah narašča; lani je znašala 665 milijonov evrov, pri čemer je izvoz na Kitajsko dosegel 126 milijonov evrov, uvoz pa 538 milijonov.

“Povabili smo kitajske investitorje, da pogumno investirajo v Sloveniji”

"Skupni politični cilj je, da gospodarsko menjavo pospešujemo in naredimo vse, kar je v naši moči, da se ta razlika med uvozom in izvozom čimbolj zmanjša," je poudaril Židan.

Kot je dejal, Slovenija predstavlja primerno vstopno točko za kitajsko gospodarstvo, ki deluje v Evropski uniji, tako glede logističnih poti kot osrednje lege v uniji. "Povabili smo kitajske investitorje, da pogumno investirajo v Sloveniji v korist obeh držav," je dejal podpredsednik vlade, ki gosti eno najvišjih kitajskih delegacijo v Sloveniji doslej.

Židan se je zahvalil podpredsedniku kitajske vlade za odločitev, da v relativno kratkem času organizirajo ta obisk na visoki ravni in da je s seboj pripeljal izjemno močno gospodarsko delegacijo, v kateri je približno 150 predstavnikov kitajskih podjetij. Ta obisk je po njegovih besedah tudi priprava na srečanje voditeljev 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav s kitajskim premierjem Li Keqiangom, ki bo decembra v Beogradu. "Verjamem, da je ta format koristen tako za naše države kot za Kitajsko," je prepričan Židan.

Wang: Naši odnosi so že postali vzor prijateljskih odnosov med državami

Wang je v izjavi za medije poudaril, da je njegov prvi obisk v Sloveniji namenjen utrditvi tradicionalno prijateljskih odnosov med državama, krepitvi sodelovanja na različnih področjih in pripravam na srečanje v Beogradu.

"Naši odnosi so že postali vzor prijateljskih odnosov med državami različnih velikosti in družbenih sistemov," je dejal Wang. "Zahvaljujoč drevesom, ki so jih zasadili naši predhodniki, lahko uživamo v hladu teh dreves. Tem drevesom moramo dati še več vode, da bodo rasla tudi v prihodnosti," je bil slikovit.

Kot je poudaril, bi morali državi okrepiti gospodarsko sodelovanje in trgovino, saj se lahko dobro dopolnjujeta. Kitajska lahko ponudi veliko tržišče in primerna sredstva za Slovenijo, Slovenija pa je za Kitajsko pomembna zaradi visoke stopnje tehnološkega razvoja in strokovnega znanja na področju upravljanja v času, ko Kitajska izvaja prestrukturiranje in reforme, je navedel.

Wang je še dejal, da so mu povedali, da ima Slovenija v svojem imenu angleško besedo za ljubezen in čeprav je tu kratek čas, je opazil, koliko ljubezni je tu. "Ta država ima čudovito pokrajino, čudovite vode in prijazne ljudi, zato ni razloga, da se ne bi zaljubil v to državo," je polaskal Slovencem.

Wang se je ob začetku srečanja z novinarji pošalil, da je zaradi časovne razlike in preveč svežega zraka v primerjavi s Pekingom malce zaspan, zato bo svojo izjavo prebral.

Podpredsednik kitajske vlade, pristojen za kmetijstvo, upravljanje voda, trgovino, turizem in zmanjšanje revščine, se bo danes v nadaljevanju dvodnevnega uradnega obiska sestal s celotnim državnim vrhom - predsednikom DZ Milanom Brglezom, predsednikom republike Borutom Pahorjem in premierjem Mirom Cerarjem.

V petek bo še potekal slovensko-kitajski poslovni forum, na katerem bodo kitajskim gospodarstvenikom predstavili slovensko poslovno in investicijsko okolje. V gospodarski delegaciji, ki spremlja Wanga, so predstavniki podjetij iz vse Kitajske in z različnih področij - agroživilstva, nepremičnin, gradbeništva, inženiringa, lesno in kovinskopredelovalne industrije, elektroindustrije, poslovnih in storitvenih dejavnosti, kemijske industrije, energetike in turizma.

STA


Najbolj brano