Židan: SMC in ministrica ne poznata cene sporazuma s Fidesom

Stranka SMC in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta podpisala nekaj, za kar ne vesta, koliko stane, je današnji podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides v izjavi za medije komentiral predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. Ob tem je opozoril, da morajo od gospodarske rasti imeti koristi vsi in ne le elita.

Dejan Židan Foto: STA
Dejan Židan Foto: STA

LJUBLJANA > Dejan Židan je podpis sporazuma komentiral ob robu seje predsedstva Foruma starejših SD, ki je pozornost namenil tudi problematiki dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. “SMC, ministrica in predsednik vlade so odprli Pandorino skrinjico. Upam, da imajo rešitev, kako jo tudi zapreti,” je poudaril. Dodal je, da je zaskrbljen, saj doslej rešitve še niso predstavili.

Po Židanovih besedah “SMC in ministrica podpisujeta normative v modri knjigi, za katere mislita, da niso obvezni, ampak so samo instrukcijski, kar pa v resnici verjetno ni tako”. Dejal je, da bi SMC morala imeti odgovor, kako zapreti Pandorino skrinjico, ki jo je odprl sporazum s Fidesom, že takrat, ko se je odločila, da v vladi preglasuje SD in Desus.

“Od gospodarske rasti morajo imeti koristi vsi in ne samo elite. Če ima korist zdravnik, mora imeti korist tudi medicinska sestra,” je opozoril Židan. Poudaril je, da bo SD vztrajala pri enakem pristopu da vseh v javnem sektorju. “In nenazadnje, če je denar, da se izboljšuje stanje v javnem sektorju, potem mora biti denar tudi za izboljšanje stanja upokojencev,” je dodal.

Sicer je Forum starejših SD z današnjo sejo predsedstva zaznamoval prvo leto delovanja. Predsednik foruma Franc Hočevar je v izjavi za medije pojasnil, da so v prvem letu največ pozornosti namenili čakalnim vrstam v zdravstvu, demografskemu skladu in pokojninam. Forum sta zaposlovala tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe in problem nasilja nad starejšimi.

Glede pokojnin je Hočevar dejal, da “upokojenci ne smejo biti rezervna armada za raznorazne varčevalne ukrepe”. Po njegovih besedah se slovenska družba vse bolj stara, obenem pa se starejšim znižuje kakovost življenja. Največ k temu prispevajo nizke pokojnine in dolge čakalne vrste v zdravstvu, ki so za starejše še posebej velik problem, je opozoril.

Dodal je še, da teme, ki so zaznamovale prvo leto delovanja Foruma starejših SD, ostajajo aktualne tudi v prihodnje.

STA


Najbolj brano