Židan: Napad na Kopač Mrakovo zloraba družinske tragedije

Predsednik SD Dejan Židan se je ob dnevu stranke zavzel za konsolidacijo levega političnega bloka, ki naj preseže strankarske delitve. Med prednostne naloge stranke je uvrstil izboljšanje zdravstva, obenem pa poudaril, da stojijo za sistemom socialne države. Kritike delovanja ministrice Anje Kopač Mrak je označil za zlorabo družinske tragedije.

Predsednik SD Dejan Židan se je ob dnevu stranke zavzel za 
konsolidacijo levega političnega bloka, ki naj preseže strankarske delitve.  Foto: Tamino Petelinsek
Predsednik SD Dejan Židan se je ob dnevu stranke zavzel za konsolidacijo levega političnega bloka, ki naj preseže strankarske delitve.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Po besedah prvaka SD je "napad" na ministrico za delo Anjo Kopač Mrak"podlo dejanje zlorabe družinske tragedije za napad na temelje delovanja socialne države". Ob tem je opozoril na pomanjkanje solidarnosti v družbi.

Židan je v nagovoru članom in simpatizerjem stranke na slavnostni akademiji, s katero obeležujejo 120-letnico strankarske organiziranosti socialne demokracije na Slovenskem, spomnil na korake upora, tovarištva in solidarnosti, ki so že v zgodovini socialne demokracije imeli jasen cilj - izboljšati svet in družbene odnose ter se upreti razmišljanjem, da prednostni položaj pripada elitam. "Elite zatirajo dostojanstvo delavstva in zatirajo narodovo zavest," meni Židan.

Zato se je socialna demokracija takšnemu razvoju že v preteklosti uprla. Še več vztrajnosti in uporništva je potrebnega danes, saj je tudi v teh časih prepogost občutek, da nam domače in tuje elite prevzemajo narodovo bogastvo, je dejal Židan. Zato se je zavzel za spoštovanje socialdemokratskih korenin, ki se napajajo iz upora in uporništva, ter za vrednote, kot so solidarnost, tovarištvo, pravičnost in napredek po meri ljudi.

V središče politične in družbene pozornosti je treba znova postaviti človeka, treba je spremeniti ekonomsko paradigmo, je poudaril. Zavzel se je za deregulacijo liberalnega delovanja kapitala, ki bo služila zdravi gospodarski rasti in upravljanju z družbenim premoženjem na družbeno-odgovoren način.

Med konkretnimi nalogami stranke pa je Židan izpostavil izboljšanje zdravstvenega sistema. Gre za problematiko, ki neposredno ogroža življenja državljanov, zato je Židan napovedal, da bodo "v naslednjem obdobju" tudi oni predstavili predlog rešitev.

Na strankarski ravni pa se je prvak SD zavzel za poenotenje levice v skupni zavezi o družbi po meri človeka. V SD želijo prevzeti sicer težak izziv konsolidacije levice, saj ta proces na dolgi rok vidijo kot nujnega za levico, predvsem pa za razvoj in napredek družbe.

Židan je v nagovoru dotaknil tudi polpretekle zgodovine in narodnoosvobodilni boj ovrednoti kot "enega najžlahtnejših dejanj slovenske zgodovine". "Ne zardevamo ob rdeči zvezdi. Ob njej začutimo ponos, ker simbolizira upor, ki je slovenski narod osvobodil in povzdignil," je povedal.

STA


Najbolj brano