Židan: Včeraj smo se približali policijski državi

Vodstvo SD je na srečanju članstva v Ljubljani poudarilo vlogo stranke v vladi. Ministrica Anja Kopač Mrak si ni mislila, kot je dejala, da bo tako težko braniti pravice ljudi, kot je v tem trenutku s to vlado.

Dejan Židan Foto: STA
Dejan Židan Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik SD Dejan Židan pa se je ostro odzval na policijske preiskave, s katerimi smo se po njegovem mnenju približali policijski državi.

Demokracija ima po Židanovih besedah svoja načela. “Nismo se odločili za samostojno Slovenijo zato, da bomo živeli v policijski državi,” je poudaril in se s tem odzval na sredine policijske preiskave poslanke in predsednice ZaAB Alenke Bratušek zaradi njene kandidature za evropsko komisarko v času, ko je vodila vlado.

V DZ so vstopili ljudje s pištolami in ovirali delo DZ, brez najave so vstopili tudi v prostore vlade, je spomnil Židan. V SD po njegovih besedah pričakujejo odziv pristojnih institucij, tudi vlade in DZ.

Sicer pa je predsednik SD nocoj izpostavil vlogo SD v vladi in ključne projekte. Še zlasti je poudaril vztrajanje pri jasni razmejitvi javnega in zasebnega ter zavzemanje za ljudi.

Po njegovem prepričanju se je SD od vseh strank v koaliciji najbolj jasno opredelila do javnega in zasebnega. Spomnil je na izjavo ministra za finance Dušana Mramorja, ki je v zvezi s prejemanjem honorarjev opozoril, da smo zdaj v tržni ekonomiji, ne več v komunizmu. A po Židanovem mnenju je težava, ker vsi ne razumejo, kaj je tržni sistem.

“To v nobenem primeru ni to, da delaš v varnem naročju države. V naročju države se izšolaš, koristiš dopust, bolniško na račun države kot zaposlen v javnem sektorju, potem pa znanje, ki ga dobiš kot javni uslužbenec, prodajaš za svoj žep,” je ponazoril.

Tako imajo po njegovih besedah pravico in dolžnost, da v praksi zahtevajo ločitev javnega in zasebnega tako v šolstvu kot v zdravstvu.

Podprl je delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc oziroma njeno zagotavljanje denarja za zdravstvene ustanove ter ocenil, da je ministrica eden od branikov javnega zdravstva v Sloveniji.

Predsednik SD je izpostavil še ravnanje z državnim premoženjem, s katerim po njegovih besedah ne more upravljati nek finančni lobi. “Naša borba za to, da je upravljanje bolj pregledno, ni vedno vidna. Verjetno zato, ker smo kot partner vedno strašno pošteni,” je ocenil. Če ne bi bilo SD v tej vladi, po Židanovih besedah tudi ne bi bilo “ne duha ne sluha” o znižanju prejemkov na Družbi za upravljanje slabih terjatev. Tako vztrajajo tudi pri oceni pravilnega vrednotenja slabih terjatev.

Vloge SD v vladi se je dotaknila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Ljudem bo treba po njenem prepričanju povedati, kako močan blok je SD v vladi. “Nisem si mislila, da bo kdaj tako težko braniti pravice ljudi, kot je v tem trenutku s to vlado. Če bi vedela, verjetno ne bi prevzela te vloge,” je dejala.

Židan je sicer prepričan, da se socialna demokracija v Sloveniji ponovno prebuja, njeno srce pa naj “bije v Ljubljani”.

STA


Najbolj brano