Židan: Tokrat se ne išče ideološke koalicije

SD ni obremenjena s tem, ali iti v koalicijo ali opozicijo, obe rešitvi sta enako sprejemljivi, je po sestanku z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem pojasnil predsedujoči SD Dejan Židan in zatrdil, da bo SD v vsakem primeru konstruktivna. Današnji pogovor je bil le informativen, s programskimi usklajevanji nadaljujejo v torek.

SD ni obremenjena s tem, ali iti v koalicijo ali opozicijo, obe rešitvi sta enako sprejemljivi, je po sestanku z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem pojasnil predsedujoči SD Dejan Židan  Foto: STA
SD ni obremenjena s tem, ali iti v koalicijo ali opozicijo, obe rešitvi sta enako sprejemljivi, je po sestanku z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem pojasnil predsedujoči SD Dejan Židan  Foto: STA

LJUBLJANA > Po Židanovih besedah je bil pogovor s predstavniki SMC namenjen le predstavitvi programskih izhodišč obeh strank.

Kot je dejal Židan, si vsi skupaj želijo uspešen boj proti korupciji in za pravno državo, za obe stranki je pomembna tudi stabilizacija zdravstvenega sistema, medtem ko je v nekaterih drugih točkah potrebno še usklajevanje, denimo na področjih zaščite delavstva in upokojencev ter gospodarskega zagona. O privatizaciji pa je povedal, da ima SD zelo jasno stališče, s katerim bo tudi šla v pogovore. Kakšen bo njihov izplen, pa bo po Židanovi oceni jasno prihodnji teden.

Židan je zatrdil tudi, da danes niso odločali o tem, ali bo SD v koaliciji ali v opoziciji. Pojasnil je, da bi obe možnosti od stranke zahtevali veliko dela. V opoziciji bi morda lahko imeli celo več možnosti, da se ukvarjajo s strankarsko mrežo in drugimi za SD pomembnimi vprašanji, v koaliciji pa bi lažje izvrševali nekatera programska izhodišča.

"V koalicijo bomo šli zelo dobronamerno, če bomo uskladili najpomembnejša programska izhodišča, če jih ne bomo, pa v stranki ne bo nobenih zamer," je še zagotovil Židan in ponovil, da bo SD konstruktivna tudi, če bo v opoziciji.

O morebitnem vstopu v koalicijo bosta odločala tudi konferenca in predsedstvo SD, pri čemer Židan dokončne odločitve ne pričakuje "pred četrtkom, mogoče celo v petek zjutraj", torej na dan ustanovne seje DZ. Že danes pa bo na kolegiju predsedujočega SD širše vodstvo stranke seznanil s potekom tokratnih pogovorov s SMC.

Tudi o resorjih se predstavniki SD in SMC po Židanovih besedah niso pogovarjali, saj da je pogovor o tem v času, ko se še ne ve, ali se bosta programa strank lahko uskladila, povsem nepotreben. Prav tako niso razpravljali o predsedniku DZ.

Na vprašanje, ali bi SD sodelovala v koaliciji z NSi, pa je Židan odvrnil, da se tokrat ne išče "ideološka koalicija", se pa vendarle razlikujeta gospodarska programa obeh strank. A to je po njegovi oceni "enačba, ki jo bo pač poskušal rešiti Cerar in se bo v naslednjih dneh pokazalo, kako oziroma ali sploh je rešljiva".

STA


Najbolj brano