Židan: Podpis pogodbe o prodaji Žita škodljiva gospodarska poteza

Prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan je podpis pogodbe o prodaji Žita označil za škodljivo gospodarsko potezo. Vprašal se je, ali so v pogodbo vključene zaveze, med drugim, da ne bo prišlo do selitve proizvodnje. V SD obžalujejo, da jim koalicijske partnerice niso prisluhnile glede možnosti posega v prvi privatizacijski sveženj. Nad prodajo Žita so razočarani tudi v sindikatih.

Prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan je podpis 
pogodbe o prodaji Žita  označil za škodljivo gospodarsko 
potezo. Foto: STA
Prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan je podpis pogodbe o prodaji Žita označil za škodljivo gospodarsko potezo. Foto: STA

LJUBLJANA > Dejan Židan se sprašuje, ali so v pogodbi o prodaji 51,55 odstotka delnic Žita hrvaški Podravki vključeni tudi zavezi, da se bodo ohranjale pravice delavcev in da se bo vlagal denar v tehnološki razvoj. Žito je eden od pomembnih gradnikov slovenske žitne verige, v katero je država vložila kar nekaj denarja, je Židan poudaril na novinarski konferenci, na kateri je SD predstavil šest prioritet stranke.

Židan je že večkrat povedal, da je nasprotnik prodaje Žita. Danes je spomnil, da si je SD prizadeval prepričati koalicijski partnerici SMC in Desus, da poskušajo poseči v prvi privatizacijski sveženj, v katerega je vključeno tudi Žito.

SD proti prodaji strateških podjetij

Seznam je potrdil DZ v času, ko je bil v koaliciji tudi SD. Nazadnje pa je do prodaje Žita prišlo ravno v času, ko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi Židan.

Konzorcij prodajalcev pod vodstvom Slovenskega državnega holdinga je danes s Podravko podpisal pogodbo o prodaji 51,55 odstotka delnic prehrambene družbe Žito. Podravka bo za vsako Žitovo delnico odštela 180,10 evra, po zaključenem prenosu teh delnic pa namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih.

Koalicijski partnerji bodo na popoldanskem srečanju razpravljali tudi o klasifikaciji podjetij. Po Židanovih besedah obstaja upanje, da se bo koalicija o klasifikaciji uskladila.

V SD vztrajajo, da strateških podjetij, kot je denimo Luka Koper, ne smejo prodati. Desus je že potrdil, da je med strateškimi podjetji tudi Zavarovalnica Triglav, Židan pa na novinarski konferenci danes še ni želel podrobneje pojasniti za ostala podjetja, ki naj bi še ostala v državni lasti.

Koalicija bo danes razpravljala tudi o nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti.

Sindikat: Razočarani smo, država je pri prodaji Žita upoštevala le ceno

Država je pri prodaji Žita upoštevala le ceno, se je na prodajo 51,55-odstotnega deleža v prehrambeni družbi odzval sekretar Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije Boris Frajnkovič. “Lahko povem, da smo razočarani,” je poudaril in pojasnil, da konzorcij prodajalcev “niti približno” ni upošteval njihovih predlogov zavez.

Frajnkovič je priznal, da so v zadnjem času na lastno pobudo sodelovali v prodajnem postopku, a prodajni konzorcij ni upošteval njihovih predlogov zavez, ki bi se jih zapisalo v prodajno pogodbo.

“Država ima pri prodajah različne vatle”

“Se vidi, da ima država pri različnih prodajah različne vatle,” je poudaril. “Enkrat so zaveze, ki jih želimo vnesti v prodajno pogodbo, takoj t.i. nedovoljena državna pomoč, drugič pa ne, denimo v primeru prodaje Pivovarne Laško,” je pojasnil.

V tej luči je spomnil, da je bilo pri prodaji Pivovarne Laško v prodajno pogodbo zapisano, da bo nov lastnik, nizozemski pivovarski velikan Heineken, še najmanj tri leta spoštoval podjetniško kolektivno pogodbo. Pri prodaji Žita tovrstne zaveze ni.

V ospredju prodajna cena, ne pa delo ljudi

Prodajne cene, določene pri 180,10 evra, sekretar sindikata, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ni želel komentirati. Dejal je le, “da je, žal, cena tista, ki pretehta pri naših prodajalcih”. “Niti približno niso v ospredju zahteve, ki bi mogoče tudi za malo nižjo ceno prinesle ljudem delo, več pa v prihodnosti posredno tudi državi,” je ocenil.

Napovedal je še, da bodo takoj stopili v kontakt z novimi lastniki in “se začeli z njimi pogovarjati o teh zadevah, o katerih se nismo mogli pogovoriti s prodajnim konzorcijem”. Srečanja s predstavniki Podravke doslej še niso imeli, do njega naj bi prišlo danes, je razkril.

STA


Najbolj brano