Zdus v akcijo za zvišanje najnižjih pokojnin

Zveza društev upokojencev, ki najnižjo pokojnino za 40 let dela v višini nekaj manj kot 450 evrov ocenjuje za sramotno nizko, se zavzema za zvišanje zneska vsaj na 500 evrov. Še decembra se bodo začeli pogovarjati s strankami, ki bi takšen predlog vložile v zakonodajni postopek, so danes dejali v zvezi. “Gremo v akcijo,” so napovedali.

Zveza društev upokojencev najnižjo pokojnino za 40 let dela 
v višini nekaj manj kot 450 evrov ocenjuje za sramotno nizko. 
Zavzema se za zvišanje zneska vsaj na 500 evrov. Fotografija 
je simbolična. Foto: Leo Caharija
Zveza društev upokojencev najnižjo pokojnino za 40 let dela v višini nekaj manj kot 450 evrov ocenjuje za sramotno nizko. Zavzema se za zvišanje zneska vsaj na 500 evrov. Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Tako moški kot ženske bi morali za 40 let pokojninske dobe prejemati vsaj 500 evrov pokojnine, je na današnji novinarski konferenci menil Janez Sušnik, ki Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus) vodi do izvolitve novega predsednika.

Če tisti starejši, ki so upravičeni do dolgotrajne socialne pomoči in varstvenega dodatka, dobijo 470 evrov, bi morali upokojenci s 40 leti pokojninske dobe prejeti več, ne pa manj, je opozoril. Zdaj namreč dobijo le 444 evrov.

Po predlogu zveze bi začeli zviševati pokojnino že tistim z najnižjo pokojnino, ki imajo 37 let pokojninske dobe. Prejemnikov bi bilo skupno približno 10.000, finančne posledice takšnega zvišanja pa bi v državnem proračunu pomenile 10,2 milijona evrov.

Poleg tega si bo Zdus že v prihodnjem letu prizadeval za izplačilo letnega dodatka za upokojence v skladu s koalicijsko pogodbo. To pomeni, da bi ga dobili vsi prejemniki pokojnin. Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je namreč izplačilo dodatka omejil na tiste s pokojnino do 622 evrov, lani in letos pa se je ta meja zvišala na pokojnino do 750 evrov.

Zdus je napovedal tudi aktivnejše delo Koordinacijskega odbora seniorskih organizacij Slovenije (KOSOS), ki je za svojega koordinatorja za prihodnje leto danes izbral Zvoneta Zinrajha. Po Sušnikovih besedah bodo imeli tako večji vpliv na oblikovanje zakonskih rešitev, ki zadevajo starejše.

Odbor pred napovedano predstavitvijo predloga zdravstvene reforme v prihodnjem tednu pričakuje, da bo vlada za zdravstvo namenila več denarja, javni zdravstveni zavodi pa morajo ostati neprofitni, je dejala podpredsednica Zdusa Vera Pečnik.

V odboru poudarjajo pomen ustanovitve demografskega sklada. Zakon o skladu bi moral biti namreč glede na pokojninsko reformo, ki je začela veljati z letom 2013, sprejet že do konca leta 2014. Sklad naj bi odgovoril na demografske izzive po letu 2030, toda najboljši odgovor bi bila ustrezna reforma trga dela, je dejal Tomaž Banovec iz Zdusa.

STA


Najbolj brano