Združenje občin za oceno ustavnosti zakona o izvrševanju proračunov

Združenje občin Slovenije zahteva ustavno presojo dela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017, ki določa višino sredstev za sofinanciranje naložb v občinah. Predsednik združenja Robert Smrdelj je poudaril, da se z nesorazmernim ukrepom denar jemlje najšibkejšim občinam, skupaj za vse občine pa gre za izpad 43 milijonov evrov.

Robert Smrdelj Foto: STA
Robert Smrdelj Foto: STA

LJUBLJANA > Po zakonu o financiranju občin bi morale občine za vsako proračunsko leto prejeti denar za sofinanciranje naložb v višini šestih odstotkov skupne primerne porabe občin. Veljavna ureditev v zakonu o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto določa to sofinanciranje v višini dveh odstotkov skupne primerne porabe. Za sofinanciranje v višini treh odstotkov pa imajo občine možnost prejeti povratna sredstva, torej kot kredit od države, je na novinarski konferenci pojasnil Robert Smrdelj. Takšno početje s strani države je po njegovem mnenju “preprosto nesprejemljivo”.

V združenju so prepričani, da gre za neustaven poseg v sistem financiranja občin. Tako se po njihovem mnenju denar v nesorazmernem obsegu jemlje najšibkejšim območjem Slovenije, s tem pa se v neenakopraven položaj postavlja prebivalce različnih občin, saj jih ukrep prizadene v zelo neenakomernem obsegu.

Kot je dejal Smrdelj, bodo pozvali vse občine, ki so oškodovane, da ustavno presojo vložijo tudi same, saj v več vlogah lahko opozorijo na več vidikov, občine lahko tako pojasnijo tudi svoje konkretne primere. Upa, da bo ustavno sodišče o zahtevi odločilo v sorazmerno kratkem času, da bodo njihova odločitev lahko podlaga za izplačila že v letu 2016. Cilj pa je, da za letos predvideni trije odstotki povratnih sredstev za sofinanciranje naložb postanejo nepovratni, je dodal.

Smrdelj napoveduje tudi, da bodo zelo verjetno skupaj s Skupnostjo občin Slovenije vložili tudi tožbo ali ustavno presojo zaradi višine povprečnine, ki je prav tako nižja od zakonsko predvidene in občinam ne omogoča izvajanja z zakonom dodeljenih obveznih nalog.

STA


Najbolj brano