Združenje občin se pridružuje zahtevi po odstopu ministra Mramorja

Predsedstvo Združenja občin Slovenije je sprejelo sklep, da zaradi nesklenitve dogovora o financiranju občin podpira zahtevo Skupnosti občin Slovenije za odstop ministra za finance Dušana Mramorja. Premierju Miru Cerarju bodo predlagali, naj vlada predlaga spremembo zakona o izvrševanju proračuna in uravnoteži povprečnino za prihodnje leto.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj  Foto: Veronika Rupnik Ženko

MIRNA PEČ > Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je po današnjem sestanku predsedstva v Mirni Peči povedal, da bodo predsednika vlade pozvali, naj vlada predlaga uravnoteženje povprečnine tako, da bi ta ohranila vsaj letošnjo raven financiranja lokalnega sistema.

Hkrati so sprejeli sklep za vložitev dveh ustavnih presoj zakona o izvrševanju proračuna, in sicer glede sofinanciranja naložb in višine povprečnine.

V drugem delu sestanka so se opredelili do besedila strategije razvoja lokalne samouprave, ki po mnenju predsedstva bolj kot k decentralizaciji teži h koncentraciji in centralizaciji državnih nalog. Iz predloga strategije je razbrati, da želi država poleg vsakoletnega zniževanja sredstev s povprečnino tudi sistemsko slabiti ustavno kategorijo lokalne samouprave, kar je za občine nesprejemljivo, je povedal Smrdelj.

Minister Dušan Mramor je kot zadnjo vladino ponudbo občinam ponudil 525 evrov povprečnine. Župani, ki so želeli doseči kompromisnih 536 evrov povprečnine, so njegovo ponudbo zavrnili in tako ostali na 522 evrih povprečnine.

STA


Najbolj brano