Združenja občin v ustavno presojo določb o povprečnini za drugo polletje

Združenje občin Slovenije (ZOS), Skupnost občin Slovenije (SOS) in Združenje mestnih občin bodo vložili zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o izvrševanju proračunov, ki določa povprečnino v drugem polletju pri višini 519 evrov, s predlogom za zadržanje. V ZOS in SOS napovedujejo še tožbo za izpolnitev dogovora o povprečnini, pravijo v ZOS.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar (levo) in 
predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj Foto: STA
Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar (levo) in predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj Foto: STA

LJUBLJANA > Predsedstvo ZOS je na današnji seji namreč ugotovilo, da nabor ukrepov, ki jih je vlada pripravila kot izpolnitev zaveze iz dogovora o višini povprečnine za leto 2015, ne prinaša želenega finančnega učinka, ki bi pokril izpad prihodkov občin iz naslova zmanjšane povprečnine na 519 evrov.

Občine so namreč z vlado januarja podpisale dogovor o višini povprečnine za letošnje leto, v katerem so se dogovorili, da povprečnino iz lanskih 536 evrov znižajo na 525 evrov v prvi polovici leta, nato pa dodatno na 500,83 evra v drugi polovici leta. Te številke so zapisali tudi v zakon o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015.

V zameno pa se je vlada zavezala k sprejetju ukrepov, s katerimi bi znižali stroške občin pri opravljanju zakonsko določenih nalog, in sicer za skupno 22,8 milijona evrov. Ker ji to ni uspelo v celoti, je DZ ta teden sprejel novelo zakona o izvrševanju proračunov, s katerim je povprečnino za drugo polletje zakoličila pri 519 evrih.

V ZOS ugotavljajo, da že ukrepi, s katerimi je vlada utemeljevala znižanje povprečnine s 536 evrov na 525 evrov, ni prinesel želenih finančnih učinkov. “Iz tega naslova je nedopustno kakršnokoli zniževanje povprečnine pod 525 evrov, saj razkorak med stroški iz naslova zakonskih obveznosti in dejanskimi stroški presega že več kot 20 odstotkov. Občine so se zato znašle v izredno težki finančni situaciji in v likvidnostnih težavah,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zato so se odločili, da bodo zaščitili “ustavno varovano pravico do avtonomije lokalne samouprave v Sloveniji” in se obrnili na ustavno sodišče. Da bodo izkoristili vsa pravna sredstva za zaščito lokalne samouprave, so že v torek sporočili tudi iz SOS.

V ZOS so spomnili še, da je vlada že pristopila k pripravi proračunskih dokumentov za leti 2016 in 2017, na zadnjem sestanku pa jih je ministrstvo za finance že obvestilo tudi o skorajšnjem začetku pogajanj o povprečnini in investicijskih transferjih občinam za leti 2016 in 2017.

Zato je predsedstvo ZOS na današnji seji že sprejelo izhodišče za pogajanja za povprečnino, in sicer naj bi ta za leto 2016 znašala 671 evrov.

Sprejeli so tudi izhodišča za pogajanja o sofinanciranju investicij in ga za leto 2016 oblikovali pri sedmih odstotkih skupne primerne porabe občin, za leto 2017 pa pri šestih odstotkih skupne primerne porabe občin.

STA


Najbolj brano