Zdravstveni inšpektorat pri Zimmermannu opravil več pregledov

Na zdravstvenem inšpektoratu so med leti 2001 in 2014 prejeli tri prijave zoper zdravnika Janeza Zimmermanna, ki je imel takrat v Portorožu podjetje Maksimed. Enkrat so mu izrekli opomin, dvakrat pa pri inšpekcijskem pregledu nepravilnosti niso ugotovili.

 Na zdravstvenem inšpektoratu so med leti 2001 in 2014 
prejeli tri prijave zoper zdravnika Janeza Zimmermanna, ki je 
imel takrat v Portorožu podjetje Maksimed. Foto: STA
Na zdravstvenem inšpektoratu so med leti 2001 in 2014 prejeli tri prijave zoper zdravnika Janeza Zimmermanna, ki je imel takrat v Portorožu podjetje Maksimed. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, so v letu 2011 prejeli prijavo, ki se je nanašala na kršenje določb zakona o pacientovih pravicah. Janez Zimmermann oziroma Maksimed bolniku ni predhodno podal pisne informacije o predvidenih stroških zdravstvene storitve, ki jo je plačal sam. Zato mu je inšpektorat izrekel opomin.

Leto pozneje so prejeli prijavo o neustreznih higienskih pogojih na sedežu podjetja. Inšpektorat je takrat opravil izredni pregled in pri tem ni ugotovil nepravilnosti.

Izredni pregled na sedežu podjetja

Leta 2014 pa so prejeli prijavo, ki se je nanašala na domnevno izvajanje dejavnosti brez dovoljenja še na drugih lokacijah izven sedeža izvajanja dejavnosti, na nestrokovno delo zdravnika in na neustrezne pogoje za izvajanje dejavnosti na sedežu podjetja.

Takrat je inšpektorat znova opravil izredni pregled na sedežu podjetja v Portorožu, a neskladnosti niso ugotovili.

Prijavo glede nestrokovnega dela Zimmermanna so predali zdravniški zbornici, prijavo glede suma izvajanja dejavnosti na drugih lokacijah brez ustreznega dovoljenja pa so predali tržnemu inšpektoratu.

Poleg tega je zdravstveni inšpektorat pri Zimmermannu oziroma podjetju Maksimed opravil še štiri inšpekcijske preglede. To so storili med letom 2009, ko je bilo izdano dovoljenje ministrstva za zdravje za izvajanje dejavnosti na sedežu podjetja, do leta 2014, pozneje pa ne več, ker je bilo po podatkih agencije za javnopravne evidence in storitve podjetje izbrisano iz registra.

Preverjali, ali izpolnjuje pogoje glede licence

V okviru teh pregledov je inšpektorat tudi preverjal, ali Zimmermann izpolnjuje zakonodajne zahteve s področja nalezljivih bolezni, ravnanja z odpadki ter minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojev.

Pri prvem pregledu so preverjali tudi, ali izpolnjuje pogoje glede licence po zakonu o zdravniški službi. Ugotovili so, da je ustrezno licenco pridobil leta 2008. Neskladnosti, ki bi zahtevale izrek ukrepov, pa inšpektorat takrat ni ugotovil.

Televizija Slovenija je namreč v sredo poročala, da Zimmermann v Sloveniji, po novem pa v Trstu, že dolga leta množično operira krčne žile. Pri tem k operaciji nagovori tudi zdrave ljudi, ki jih zavaja, da jim bo pozdravil žilne zaklopke. Operiral naj bi tudi na napotnico. Zimmermann po navedbah televizije operira v neprimernih prostorih, med zapleti po njegovih operacijah pa so tudi sepsa in amputacija noge.

Zimmermann napoveduje tožbe

Zdravnik Janez Zimmermann za STA ni želel pojasniti svoje plati zgodbe. Je pa njegova soproga po telefonu dejala, da z odvetnikom pripravlja tožbe. Zoper koga, ni odgovorila.

Čeprav se je večina pozornosti danes usmerila v delovanje Zimmermanna v Trstu, pa je s spletne strani Terme Dobrna razvidno, da preglede izvaja tudi pri njih. Kot so pojasnili v termah, tam opravlja le preglede krčnih žil, s čimer pridobi bolnike in jih operira drugje. Povedali so tudi, da je prvi pregled pri Zimmermannu zastonj.

Na ministrstvu za zdravje pa so za STA opozorili, da Terme Dobrna nimajo dovoljenja za opravljanje specialistične ambulantne dejavnosti za področje splošne kirurgije. Neuradno tudi kot fizična oseba nima takšnega dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Na podlagi česa Zimmermann opravlja dejavnost v Termah Dobrna, danes STA ni uspela preveriti.

STA


Najbolj brano