Zdravniška zbornica vseeno uvaja belo napotnico

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Mihael Demšar je pojasnil, da zbornica s 1. januarjem prihodnje leto uvaja belo napotnico kljub temu, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) do takrat očitno ne bo poslal okrožnice izvajalcem zdravstvenih storitev o uvedbi takšne napotnice.

 Foto: /
Foto: /

LJUBLJANA > Po Demšarjevih besedah so na spletni strani zbornice že objavili obrazec bele napotnice, tako da jih bodo lahko zasebniki uporabljali z začetkom prihodnjega leta. Opozoril je, da je zeleno luč beli napotnici dalo tudi ministrstvo.

Delovanja upravnega odbora ZZZS, ki je danes razpravljal o beli napotnici in odločil, da o tem ponovno spregovori čez tri mesece, pa Demšar označuje kot neupoštevanje pravne države in ustave.

"To bi moralo veljati že leta 1988, ko je ustavno sodišče razsodilo, da ima bolnik svobodno izbiro zdravnika na osnovnem, sekundarnem in terciarnem nivoju. In noben akt tega ne more ovirati, kaj šele odločitev ZZZS," je opozoril Demšar.

Tudi predsednik Sindikata družinskih in splošnih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič, ki je sodeloval pri osnovanju bele napotnice, ocenjuje, da je delovanje upravnega odbora in skupščine ZZZS predstava za javnost. Po njegovem mnenju s tem "želijo demonstrirati svoje protiustavne poglede na ureditev Slovenije". Poudaril je, da je ustavno sodišče s svojimi odločbami nad ZZZS.

Zavarovanci bodo lahko z belo napotnico zasebnega zdravnika prišli do specialistične storitve v javni zdravstveni mreži, enako kot bolniki na podlagi zelene napotnice. Do sedaj so lahko zavarovanci od zasebnika prišli na specialistično storitev v okviru javnega zdravstvenega sistema bodisi na podlagi napotila zasebnika, ki ga je napisal na bel papir brez obrazca, ali pa so zavarovanci šli nazaj k svojemu osebnemu zdravniku, ki mu je napisal zeleno napotnico.

Obrazec bele napotnice je pripravila zdravniška zbornica, naloga ZZZS pa je bila izvajalcem zdravstvenih storitev poslati okrožnico o uvedbi omenjene napotnice. A tega očitno zaenkrat ne bodo storili. Na seji skupščine ZZZS, ki je bila konec preteklega tedna, so namreč nekateri opozorili, da bi takšen sistem bele napotnice lahko pomenil legalizacijo preskakovanja čakalnih vrst. Zato so odločili, da bo o tem razpravljal še upravni odbor ZZZS.

STA


Najbolj brano