Zdravniki bodo stavkali 28. maja

Zdravniki bodo 28. maja izvedli 24-urno stavko, ki se bo začela ob 7. uri zjutraj, je danes napovedal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Kot pravi, bi jo odpovedali le, če bi na ministrstvu ali vladi podpisali njihovo modro knjižico standardov in normativov.

Zdravniki bodo 28. maja izvedli 24-urno stavko, ki se bo 
začela ob 7. uri zjutraj, je danes napovedal predsednik 
zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: STA
Zdravniki bodo 28. maja izvedli 24-urno stavko, ki se bo začela ob 7. uri zjutraj, je danes napovedal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: STA

LJUBLJANA > “Od napovedane stavke bomo odstopili samo takrat, ko se bo ministrica ali kdo z vlade podpisal pod modro knjižico ter potrdil, da so to sicer ciljni standardi in normativi, a pravo izhodišče za to, da se zdravstveni sistem izboljša. S tem podpisom ne bo narejena nobena revolucija, je pa temelj za spremembe zdravstvenega sistema na sploh,” je po današnji seji predsedstva Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pojasnil Konrad Kuštrin.

Glede druge zahteve zdravnikov, dviga plač, pa Fides pričakuje, da se bodo spremembe začele takoj in da jih bodo predvsem najslabše plačani zdravniki občutili takoj. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po besedah Kuštrina razumel njihove zahteve. Dogovorili so se, da mu bodo na naslednjem sestanku podrobneje predstavili svoje videnje kolektivne pogodbe v vsebinskem in finančnem smislu. Pripravili so mu tudi že svoj predlog glede variabilnega dela plače.

“Ne pričakujemo, da bo do tega prišlo takoj. A pogajanja morajo steči takoj,” je dodal Kuštrin. Opozoril je, da je kolektivno pogodbo treba spremeniti že zato, ker se je spremenila delovna zakonodaja, pripravili pa so tudi predlog sprememb ureditve dopustov. Tudi po stavki leta 1996 je po Kuštrinovih besedah trajalo štiri leta, “da smo dosegli tisto razmerje med plačami, ki smo ga želeli”. Pripravljeni so pri tem pomagati, je še dejal Kuštrin.

Stavko so napovedali toliko prej, ker želijo pripraviti bolnike in delodajalce na to, da bodo morali nenujne preglede in posege odpovedati, je pojasnil Kuštrin.

Na vprašanje, kako bo delo na dan stavke potekalo, so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zapisali, da “strokovni in poslovni direktorji, predstojniki klinik in glavne medicinske sestre dobijo navodilo, da mora biti delo med stavko organizirano tako, da bodo izpolnjene vse zakonske zahteve v zvezi z izvedbo stavke na področju zdravstva”.

“V času stavke morajo zdravstveni delavci zagotavljati bolnikom nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. Zdravniki pa so dolžni v času stavke izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt,” so še zapisali.

Stavka bo potekala po pravilih o stavki, zapisanih v zakonu o zdravniški službi. To pomeni, da bo poskrbljeno za vse nujne primere in se nikomur ne sme poslabšati zdravstveno stanje. “Poskrbljeno bo za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, za nosečnice in porodnice ter vse bolnike, starejše od 65 let,” je zagotovil Kuštrin.

Kot je dodal, se bo stavki pridružila večina zdravnikov. “To bo prva prava stavka od leta 1996, ko smo stavkali tri tedne,” je spomnil predsednik Fidesa. Po njegovih ocenah bodo zdravstvene ustanove prosili, da bodo na dan stavke na najbolj zahtevna triažna mesta postavljeni najbolj izkušeni zdravniki, da ne bi česa spregledali. Elektivni posegi pa na ta dan ne bodo opravljeni niti za mladoletne ali starejše od 65. let.

Kuštrin je danes zavrnil tudi trditve ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da je bila na ministrstvu imenovana posebna delovna skupina, ki naj bi pripravljala standarde in normative za celotno zdravstveno dejavnost. Kuštrin ji očita zavajanje, saj da ni bilo nikoli govora o kaki posebni delovni skupini, ampak so zgolj “izbrali par ljudi, da bi ministrici razložili standarde in normative”.

Glede ugotovitev skupščine zavoda za zdravstveno zavarovanje, da plačne zahteve zdravnikov terjajo dodatnih 200 milijonov evrov, ki se jih lahko dobi le s poslabšanjem pravic bolnikov, pa Kuštrin danes odgovarja, da skupščina ZZZS “ne razume naših zahtev ne vsebinsko ne časovno”.

“Gospodu Fakinu se številke spreminjajo s 100 na 200 milijonov čez noč. Skupščino pa obvladuje zveza svobodnih sindikatov, zato tudi zdravstvo šepa. Tudi zato zahtevamo spremembe v delovanju ZZZS, ki naj postane res zavarovalnica in ima tudi konkurenco”, je še dodal.

STA


Najbolj brano