Zdravilišča privlačnejša od gora in morja

Slovenijo je februarja obiskalo 14 odstotkov več turistov kot lani v tem času. Več kot tretjino vseh nočitev so zabeležili v zdraviliških občinah in nekoliko manj v gorskih, le 12 odstotkov nočitev pa je odpadlo na Istro. Vsaj tako sporoča državni statistični urad.

“Martinčkanje” ob morju se je začelo že na minulo   cvetno  
nedeljo, še pred veliko nočjo.    Foto: Tomaž Primožič/Fpa
“Martinčkanje” ob morju se je začelo že na minulo cvetno nedeljo, še pred veliko nočjo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Čeprav so več kot polovico nočitev (56 odstotkov) ustvarili domači gosti, je bilo tujcev tokrat za 16 odstotkov več kot februarja lani, domačih obiskovalcev pa le za 13 odstotkov.

Nočitve porasle v gorah in ob morju

Petina tujcev je bila Italijanov, sledili so Avstrijci, Hrvati ter Srbi in Madžari. Statistične podatke potrjujejo v Turističnem združenju (TZ) Portorož: “Ponovno smo opazili nekaj več Italijanov, še vedno je bilo veliko Avstrijcev in Nemcev.” Dober februarski obisk domačih gostov pripisujejo šolskim počitnicam, sicer slovenski obiskovalci v povprečju ustvarijo tretjino nočitev. Porast gostov pa so zaznali že decembra lani, ko so zabeležili 17 odstotkov več nočitev kot decembra leta 2013.

Po statističnih podatkih se je letošnje leto v turizmu začelo spodbudno. V prvih dveh mesecih je našo državo obiskalo 11,6 odstotka več turistov kot v enakem obdobju lani, turisti pa so ustvarili za 9,5 odstotka več nočitev.

Nekateri hoteli za veliko noč polni?

“V hladnejših obdobjih stavimo na wellness in zaradi mediteranskega podnebja tudi na sprehode, kolesarjenje ter druge aktivnosti na prostem. Vse več je zimskih prireditev: Praznik kakijev, božične tržnice, Novoletni skok v morje, Istrski karneval ...” pojasnjuje Jadran Furlanič, prvi mož TZ Portorož. Tam pričakujejo, da se bo dober obisk nadaljeval tudi med velikonočnimi prazniki: “Hotelirji po številu rezervacij ocenjujejo, da bo obisk boljši kot lani. Pričakujemo, da bodo hoteli v povprečju zasedeni 80-odstotno, nekateri pa polni.”

Turistično združenje je prejšnji teden na spletnem portalu www.portoroz.si objavilo nov rezervacijski sistem, podoben tistemu, ki ga uporabljajo v hrvaškem delu Istre.

Tudi v Sloveniji ga posamezniki že uporabljajo, turistično združenje pa bo vključilo več turističnih ponudnikov in s širše destinacije, iz piranske občine in zunaj nje. Njihov nabor bodo v prihodnjih dveh mesecih še okrepili.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano