Zdravila za čebele bo mogoče kupiti v 11 veterinarskih ambulantah

Čebelarska zveza Slovenije se že dolgo trudi, da bi bila dostopnost registriranih zdravil za varozo večja. Na sestanku s pristojnimi institucijami ta teden so se dogovorili, da bodo sredi junija objavili seznam 11 veterinarskih ambulant v Sloveniji, kjer bo v prihodnje moč kupovati zdravila za čebele, je objavila zveza.

Sredi junija bo znan seznam 11 veterinarskih ambulant v 
Sloveniji, kjer bo v prihodnje moč kupovati zdravila za 
čebele. Foto: Leo Caharija
Sredi junija bo znan seznam 11 veterinarskih ambulant v Sloveniji, kjer bo v prihodnje moč kupovati zdravila za čebele. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Čebelarska zveza Slovenije se že dalj časa trudi, da bi bila dostopnost registriranih zdravil za varozo, ki jih je zdaj mogoče dobiti prek Nacionalnega veterinarskega inštituta ljubljanske veterinarske fakultete, večja.

Predvsem si želijo, da bi bila zdravila na voljo vse leto in da bi tista, ki se lahko prodajajo brez veterinarskega recepta, dobili v lekarnah ali specializiranih trgovinah, in to po konkurenčnih cenah in čez vse leto.

Čebelar bi se na podlagi posveta z veterinarjem odločil, katero zdravilo bo kupil, veterinar pa bi čebelarju dal navodila glede uporabe zdravil.

O tem so se ta teden na sestanku pogovarjali z direktorjem Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janezom Posedijem, predstavniki Veterinarske zbornice Slovenije in predstavniki Nacionalnega veterinarskega inštituta.

Dogovorili so se, da bodo sredi junija objavili seznam 11 veterinarskih ambulant v Sloveniji, kjer bo v prihodnje moč kupovati zdravila za čebele. Ta bodo dostopna tudi pri veterinarjih Nacionalnega veterinarskega inštituta.

Varoza je zajedavska bolezen čebelje družine, ki jo povzroča pršica varroa destructor. Prehranjuje se s hemolimfo razvojnih oblik in odraslih čebel. Spremembe, ki jih prizadene zajedavec, so opazne na zalegi in odraslih čebelah. Močno napadena čebelja družina poskuša zapustiti panj in če je čebelar ne zdravi, družina propade.

Doslej še niso našli sredstva, s katerim bi zajedavca v čebelji družini povsem zatrli. Njihovo število poskušajo čebelarji zmanjšati na raven, da še lahko normalno čebelarijo. Zatreti ga je moč tudi z uporabo organskih kislin.

STA


Najbolj brano