Zdaj naj bi bilo bolj jasno, kdo se greje in kdo plača

Veljati je začel nov pravilnik o delitvi stroškov za toploto in pripravo tople vode v večstanovanjskih zgradbah. Pravilnik naj bi pomiril strasti v primerih, kjer se lastniki ne uspeli dogovoriti o pravični delitvi teh stroškov.

Veljati je začel nov pravilnik o delitvi stroškov za toploto in 
pripravo tople vode v večstanovanjskih zgradbah. Foto: Toma  Primo I /Fpa
Veljati je začel nov pravilnik o delitvi stroškov za toploto in pripravo tople vode v večstanovanjskih zgradbah. Foto: Toma Primo I /Fpa

LJUBLJANA > Ministrstvo za infrastrukturo je v prenovljenem pravilniku želelo postaviti jasna pravila za čim bolj pravično delitev stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah. V večini stavb, kjer morajo lastniki stanovanj že od leta 2011 imeti delilnike ali merilnike toplote, so lastniki našli kompromis, kako deliti stroške, obstajajo pa tudi primeri, ko se lastniki ne zmorejo dogovoriti med seboj.

Rešitev za primere, ko se lastniki niso mogli dogovoriti

Hinko Šolinc, ki je na ministrstvu za infrastrukturo pripravljal pravilnik, ocenjuje, da približno pet odstotkov stanovanj v večstanovanjskih stavbah še vedno nima delilnikov. Poleg tega naj bi bili pogosti tudi primeri, ko so lastniki vgradili delilnike, nato pa se med seboj niso uspeli dogovoriti o parametrih, zato jim izvajalec delitve toplote te ni mogel zaračunavati po delilnikih. “Tam bo zdaj izvajalec delitve določil parametre in se bo stvar uredila. Nekaj je pa takih, kjer so imeli parametre določene na napačen način. Tam jih bo izvajalec delitve lahko sam popravil,” pojasnjuje Šolinc.

Med tehničnimi parametri, za katere izvajalcu delitve toplote po novem ne bo treba pridobiti soglasja lastnikov, so korekcijski faktorji, ki prikazujejo, kakšne so toplotne izgube zaradi lege nekega stanovanja. Pravilnik določa tudi, kako obravnavati primere, ko poraba toplote v nekem stanovanju zelo odstopa navzgor ali navzdol. Če neko stanovanje porabi več kot petkrat več toplote, kot je sicer povprečje v bloku, se bodo stroški za ogrevanje razdelili po površini in ne po odčitku na delilnikih, izvajalec delitve pa bo moral pregledati, kaj je narobe z ogrevalnim sistemom ali delilniki, da je prišlo do tolikšnih odstopanj.

Kdor se greje skozi stene, bo plačal po površini stanovanja

Pravilnik določa način obračunavanja stroškov tudi za primere, ko stanovanje porabi zelo malo energije; morebiti zato, ker tam ne živi nihče ali pa stanovalci zelo varčujejo s toploto. Za stanovanja, kjer bo dejansko izkazana nična poraba ali poraba, manjša od 40 odstotkov povprečja, bo veljalo, da zanje ni podatka z delilnika. To pomeni, da bodo stroški za toploto za takšno stanovanje zaračunani glede na kvadraturo stanovanja.

Enako kot v starem pravilniku bo tudi po novem veljalo, da se bodo stroški za toplo po delilnikih obračunavali le, če je na voljo več kot 50 odstotkov odčitkov z delilnikov. Če bodo torej podatki kazali, da so bili v nekem obdobju radiatorji odprti le v manjšem številu stanovanj, se bo strošek za toploto razdelil med vse lastnike glede na površino stanovanj.

Pravilnik določa tudi višji “kazenski faktor”, kot je to veljalo do sedaj. V nemalo primerih se zgodi, da lastniki v izogib plačevanju stroškov za toploto namerno poškodujejo delilnike, ne javijo njihove okvare in podobno. V teh primerih bo izvajalec delitve toplote stroške toplote lastniku zaračunal po kvadraturi in račun pomnožil krat tri.

JANA KREBELJ


Najbolj brano