Zdaj je pravi čas za zatiranje ameriškega škržatka

Po končanem cvetenju trte je čas za prvo tretiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice, ki velja za eno najbolj nevarnih bolezni trte. Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarjajo, da ga je potrebno zatirati tudi s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Trsna rumenica je ena najbolj nevarnih bolezni trte. Foto: Gabrijel Seljak
Trsna rumenica je ena najbolj nevarnih bolezni trte. Foto: Gabrijel Seljak

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Zlato trsno rumenico povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence doree. Ameriški škržatek s sesanjem na okuženih trtah prenese fitoplazmo na zdrave trte, zato je njegovo zatiranje s fitofarmacevtskimi sredstvi poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje izbruhov te nevarne bolezni.

Širjenje škržatka bi bilo usodno

Kot pojasnjujejo na upravi, bi lahko bile posledice nadaljnjega intenzivnega širjenja škržatka ter izbruhov zlate trsne rumenice usodne za vinogradništvo. Zaradi najdb bolezni v preteklih letih v vseh vinorodnih deželah je zdaj razmejeno območje te bolezni določeno tako, da vključuje vse vinorodne dežele in zajema večino območij, kjer so v Sloveniji vinogradi.

Zatiranje ameriškega škržatka je obvezno za vse imetnike trt, in sicer v vinogradih za pridelavo grozdja in na brajdah oziroma ohišnicah na razmejenem območju zlate trsne rumenice, to je v žariščih okužbe in njihovih varovalnih pasovih. Tam je treba opraviti najmanj eno tretiranje, obvezno pa je tudi v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na celotnem območju Slovenije, kjer je treba opraviti najmanj dve tretiranji.

V vinogradih zunaj razmejenih območij zatiranje ameriškega škržatka ni obvezno, je pa priporočljivo. Število potrebnih tretiranj, fitofarmacevtska sredstva za zatiranje ter okvirni roki tretiranja so podrobneje navedeni v načrtu ukrepov obvladovanja zlate trsne rumenice. Natančnejše roke tretiranja za posamezna območja v Sloveniji napovedo službe za varstvo rastlin na posameznih kmetijsko gozdarskih zavodih.

Primorske trte so že odcvetele

V Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica opozarjajo, da je vinska trta v vseh vinorodnih okoliših Primorske vinorodne dežele povsem odcvetela. Rok za tretiranje proti ameriškemu škržatku se je začel 20. junija, potrebno pa ga je izvesti v desetih do 14 dneh od tega datuma. Razmejeno območje zlate trsne rumenice (to so žarišča okužbe in varovalni pasovi) zajema vso Primorsko, ukrep najmanj enega tretiranja letno pa je obvezen za vse imetnike vinogradov na razmejenem območju.

Ob tem še dodajajo, da je tretiranje proti ameriškemu škržatku od 20. junija dalje potrebno opraviti tudi v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah, kjer pa sta obvezni najmanj dve tretiranji letno.

SK


Najbolj brano