Shod pred vrhovnim sodiščem končan, Odbor 2014 Janšo predlaga za nagrado Vaclava Havla

Shod približno 1500 članov Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se je po dobrih dveh urah končal, odpravili pa so se še pred stavbo Radiotelevizije Slovenija in DZ.

Shod je organiziral Odbor 2014 ob odločitvi ustavnega 
sodišča, da razveljavi obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza 
Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista 
Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Foto: STA
Shod je organiziral Odbor 2014 ob odločitvi ustavnega sodišča, da razveljavi obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Foto: STA

LJUBLJANA > Še pred tem je odbor na skupščini sklenil, da bo nadaljeval z rednimi tedenskimi shodi pred sodiščem, in da bo prvaka SDS Janeza Janšo predlagal za nagrado Vaclava Havla.

Kot so na skupščini ugotovili vztrajniki in vztrajnice, kakor so se poimenovali, sta bila s četrtkovo razveljavitvijo sodbe v zadevi Patria ter izpustom obsojenih na prostost, izpolnjena dva cilja, ni pa še izpolnjen tretji, to je, vzpostavitev vladavine prava in demokratične države. Zato je odbor danes sklenil, da bo nadaljeval s svojim delom, vključno z rednimi tedenskimi shodi pred vrhovnim sodiščem. Naslednjič naj bi tako potekal 6. maja.

Janšo bodo predlagali za nagrado Vaclava Havla

Sprejeli so tudi sklep, da bo odbor Janšo predlagal za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Odbor namreč ocenjuje, da si Janša nagrado zasluži zaradi svojega zavzemanja za demokratizacijo Slovenije. Zaradi tega je, kot so obrazložili, že vrsto let tudi žrtev grobega teptanja človekovih pravic, kljub temu “pa od te poti ne odstopa in je eden od stebrov demokratizacije v zadnjih 25 letih”.

Ob koncu shoda so udeleženci še simbolično obrnili hrbet slovenskemu pravosodju, nato pa se odpravili pred stavbo RTV Slovenija, kjer izražajo svojo kritičnost do poročanja nacionalne medijske hiše v zadevi Patria. Od tam naj bi nato odšli še pred DZ.

Odbor 2014 je današnji izredni shod sklical po četrtkovi razveljavitvi sodbe v zadevi Patria na ustavnem sodišču.

Na razveljavitev sodbe so se sicer danes odzvali tudi v Komisiji Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference in razveljavitev pozdravili. Po njihovem mnenju odločitev razkriva tudi nekatere izjemno problematične razmere v slovenskem pravosodju, saj “v zadevi Patria ni mogoče spregledati politične zlorabe prava in pravosodja”. Zato so izrazili pričakovanje, da bodo “končno vzpostavljeni mehanizmi, ki bodo odpravili možnost ponovitve takšnih usodnih zlorab”.

Janša: Proces Patria je razgalil vso bedo slovenskih sodišč

Proces Patria je “razgalil vso bedo” slovenskih sodišč, je dejal predsednik SDS Janez Janša, ki je na izrednem shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem nagovoril svoje privržence. Kot je dejal, so zaradi procesa on, njegova družina, soobsojena Ivan Črnkovič in Tone Krkovič, SDS in država utrpeli “veliko škodo, ki je nepovratna”.

Z razveljavitvijo sodbe po Janševi oceni zadeva še ni končana. “Danes slavimo zmago v bitki, vendar bo pot še dolga,” je dejal.

“Včeraj sem verjel, da bo mogoče danes začetek neke nove dobe, ko se bomo seznanili z nekimi odstopi in da si bomo na človeški ravni med seboj odpustili, se zazrli v prihodnost in skušali popraviti škodo, ki je bila storjena. Kar se tiče mene in stranke, ki jo vodim, s tem nimam nobenih težav,” je dejal Janša, a dodal, da so današnje reakcije pokazale, da bo treba na to še počakati. Vseeno pa pričakuje, da tisti, ki so se najbolj kompromitirali, ne bodo več dolgo na svojih mestih, kmalu pa bo prišlo tudi do procesa reform v pravosodju.

Po Janševi oceni pri zadevi Patria ne gre za posamezen proces, ampak “za gnilost sistema, ki namesto pravice producira krivico”. “Že pred časom ste namreč lahko brali podatke o stotinah sodb in več kot tisoč sodnikih, ki so tudi v drugih primerih kršili človekove pravice in ustavo,” je spomnil.

Če smo dve leti poslušali, da je treba sodišča spoštovati, danes slišimo odkrito polemiko med sodišči in vidimo, da se sodišča niti med sabo ne spoštujejo, je dejal. “Danes vrhovi okrajnega in vrhovnega sodišča polemizirajo z ustavnim sodiščem in skušajo prikazati neko vsebino v odločbi, ki je ni,” je med drugim izpostavil.

Prepričan je sicer, da do ponovnega sojenja ne bo prišlo, saj je lahko vsa strokovna javnost po sedmih letih v odločbi ustavnega sodišča prebrala, za kakšno farso pravzaprav gre.

Zadeva Patria je imela po Janševi oceni velike posledice za državo, saj da je odvračala pogled od realnosti. “V času procesa je Slovenija izgubila skoraj desetino BDP, zadolžili smo se za 22 milijard evrov, delo je izgubilo od 60.000 do 70.000 ljudi in v tujino je odšlo nekaj deset tisoč mladih. To je objektivna cena Patrie,” je dejal.

Janša je ponovil stališče, da so bile lanske volitve nelegitimne, kar je sodba ustavnega sodišča še potrdila. Kljub temu se je SDS obnašala konstruktivno in obljubila, da bo podprla dobre ukrepe, je dejal, a dodal, da takih ukrepov praktično ni.

Proces Patria se je po njegovi oceni ves čas zlorabljal za politične namene, saj se je pred vsakimi volitvami zgodila kakšna nadaljnja stopnica v procesu le zato, “da se je zastrupljalo politično ozadje”.

Obregnil se je ob slovenske medije, ki da so sokrivi za storjeno škodo. Farse, kot je bila po njegovi oceni zadeva Patria, se namreč po njegovih besedah lahko ponavljajo vsak dan, dokler ljudstvo ne bo poznalo resnice, zavzel pa se je tudi za spremembe, ki bi omogočile, da bi javnost lahko videla, kako sodijo sodniki in kdo ti sodniki so.

V naravi človeka je, da sledi resnici, a problem je, če je ne pozna, ali dvomi v vse, kar sliši. Potem ostanejo doma. To je rezultat načrtnega kampanjskega poneumljanja slovenskega naroda, je dejal.

Če bi kak novinar na veliki medijski hiši iz zahoda objavil takšno “neumnost”, kot je po njegovem mnenju razlaga, da zaradi zastaranja primera ne bo mogel dokazati nedolžnosti, bi ta novinar lahko kvečjemu delal kot vratar, je prepričan.

Ob tem pa dodaja, da si ne dela iluzij, da bodo tisti mediji, ki so sokrivi za škodo, začeli delati drugače. “Treba je postaviti alternativo. V Sloveniji se bo stanje spremenilo in bo država postala normalna, ko bo dobila alternativno medijsko hišo, kjer bodo zaposleni sledili le dvema kriterijema, delali bodo profesionalno in objavljali resnico,” je dejal in dodal, da bo s konkurenco prodaja laži postala nemogoča.

“Danes je dan, ko bolj natančno, kot kadarkoli vemo, kaj storiti v prihodnje,” je zatrdil približno 1500 zbranim pred ljubljansko sodno palačo.

Množico je pozdravil tudi Janšev zagovornik Franci Matoz, ki je dejal, da je še upanje za sodstvo, to pa daje odločba ustavnega sodišča, v kateri jasno piše, da so bili Janša, Krkovič in Črnkovič obsojeni za dejanje, ki ni kaznivo. “Bili so nezakonito obsojeni in zaprti,” je dodal in zbrani množici obljubi, da bo tega postopka kmalu konec, oni pa so to obljubo sprejeli.

STA


Najbolj brano