Zbornica prepričana o vsaj objektivni odgovornosti ministrice za streljanje

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je za dogodek v izolski bolnišnici objektivno odgovorna, postavlja se vprašanje o subjektivni odgovornosti, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina. Zasebnica Helena Mole odločevalce poziva, naj ne delajo dodatne škode in odidejo, če ne vidijo realne slike.

Zdravniška zbornica je prepričana o vsaj objektivni odgovornosti ministrice Milojke Kolar Celarc za tragični dogodek v izolski bolnišnici. Foto: STA
Zdravniška zbornica je prepričana o vsaj objektivni odgovornosti ministrice Milojke Kolar Celarc za tragični dogodek v izolski bolnišnici. Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah predsednice odbora zasebnih zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Helene Mole si v zdravstvenih ustanovah ne želijo varnostnikov, ampak urejen zdravstveni sistem, v katerem zdravniki lahko delajo dobro, strokovno in za bolnike. Tudi drugi predstavniki, ki so nastopili na današnji novinarski konferenci, poudarjajo, da ne si želijo varnostnikov in detektorjev kovin, ampak izboljšanja odnosov in stanja v zdravstvenem sistemu.

Vse več napadov na zdravstveno osebje

“Napadi so vse hujši in jih je vse več. Za nas so to izredne razmere. Ne vemo, kako umiriti in potolažiti kolege. Kako lahko nekdo zbrano brez skrbi, z mislijo na bolnika opravlja svoje delo, ko nima časa, ko menedžment pritiska zaradi zmanjševanja stroškov, človek pa ne ve, ali bo živ prišel iz službe,” se je vprašal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Tisti, ki govorijo, da je treba v zdravstvene ustanove pripeljati varnostnike in namestiti direktorje kovin, po oceni Kuštrina ne poznajo razmer, če jih ne, pa “je čas, da čim prej gredo”.

Omenili so tudi incident, do katerega je v sredo prišlo na oddelku za urologijo ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Moški, star 67 let, je grozil zdravniku, saj ni bil zadovoljen s potekom svojega zdravljenja. Med drugim je dejal, bo razstrelil UKC. Kršitelj pri sebi ni imel nevarnih predmetov, policisti pa so ga oglobili zaradi kršenja javnega reda in miru.

Zdravniška zbornica protestira nad ocenami Milojke Kolar Celarc, da čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkov tragični ekscesni primer. V zbornici so prepričani, da je izolski dogodek, v katerem je 70-letnik ubil svojega urologa in nato še policista, povezan s stanjem v slovenskem zdravstvu.

“Ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predlogih čakalnih dob. Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti,” je menil Andrej Možina.

Kuštrin je prepričan, da v izolski bolnišnici ni šlo za ekscesni dogodek, ampak za proizvod slabih družbenih razmer, “gnilega odnosa do zdravnikov in zdravniškega poklica”. Dogodek je povzročila družbena klima, to pa so politiki, ki ljudem obljubljajo vse, je prepričan.

Poredoš: “Govori se o reformi, a ostajamo pri besedah”

Stanje v zdravstvu je namreč daleč od optimističnega in optimalnega, ocenjuje predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš. “Govori se o reformi, a ostajamo pri besedah. V zadnjem času smo bili pripravljeni tesno sodelovati, sami smo pripravili dokument, ki je dokaj obsežen in ga ponudili ministrstvu, do sodelovanja ni prišlo,” je spomnil na predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga pripravili predstavniki zdravniških organizacij skupaj z drugimi strokovnjaki.

Siti so namreč stanja v zdravstvu in odnosa ministrstva, zato so danes govorili tudi o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je nastal na ministrstvu za zdravje. Do njega so predstavniki zdravniških organizacij kritični, saj da ne rešuje ključnih problemov javnega zdravstva.

Predlog, čeprav ga natanko še ne poznajo, ocenjujejo le kot delni poseg v zakonodajo, ki ne bo odpravil anomalij, prinesel pa bo zaton zasebne dejavnosti v javnem zdravstvu in vzpostavil monopole javnih zavodov, je zatrdil Možina. Zdi se jim nepotrebno, da se s predlogom novele kot prioriteto ureja z zasebnim zdravstvom, čeprav so uporabniki z njim zadovoljni, je poudaril Možina. Zato vlado pozivajo, naj novelo umakne in pripravi celovito reformo zdravstva.

STA


Najbolj brano