Zavidljiv podvig treh Primorcev

Trem Primorcem, Damjanu Preglju, Jožetu Vidmarju in Slavku Samotorčanu, je minuli četrtek uspel izjemen dosežek. Kot prvi Slovenci so po vzponu na najvišjo goro v Evropi, 5642 metrov visoki Elbrus v Rusiji, z nje poleteli z jadralnimi padali.

Polet z najvišjega vrha Evrope, Elbrusa, je do zdaj uspel le 
peščici avanturistov, ki so se jim v četrtek pridružili tudi trije 
Primorci. Foto: Arhiv Damjan Pregelj
Polet z najvišjega vrha Evrope, Elbrusa, je do zdaj uspel le peščici avanturistov, ki so se jim v četrtek pridružili tudi trije Primorci. Foto: Arhiv Damjan Pregelj

ELBRUS > “Občutki so bili nepopisni, prvič zato, ker smo to naredili kot prvi Slovenci, pa tudi zato, ker se s pomočjo padala odlepiš od tal in poletiš nad ledeniki, ob tem pa se zavedaš, da čaka ostale, ki so se povzpeli na vrh, še nekaj ur garaške hoje navzdol,” je po vrnitvi iz Rusije še poln vtisov povedal Damjan Pregelj, predsednik novogoriškega društva jadralnih padalcev Polet.

Skupaj s kolegom Slavkom Samotorčanom iz istega društva, ki sicer živi v Izoli, in Jožetom Vidmarjem iz ajdovskega društva jadralnih padalcev Kovk, so se v spremstvu še treh slovenskih gornikov minuli četrtek ob pol treh zjutraj podali na zadnjih tisoč višinskih metrov dolg odsek proti vrhu Elbrusa. Ta tehnično sicer ni tako zahteven, zaradi redkega zraku pa so napredovali počasi in okrog desetih zjutraj dosegli vrh.

Na vrhu -18 stopinj in pol metra svežega snega

“Že na sedlu sem začutil, da bo vreme ugodno. Znova se je izkazalo, da so pred polno luno razmere za letenje z jadralnim padalom vedno dobre. To se je izkazalo že lani na Mount Blancu in v preteklosti pri organiziranju tekmovanj,” je še povedal Pregelj.

Kljub lepemu vremenu je bilo na vrhu 18 stopinj pod ničlo, zato se niso prav dolgo zadrževali. Zaradi dobrega pol metra debele sveže snežne odeje je bil vzlet nekoliko zahtevnejši, kot bi si želeli, a je vsem trem vseeno uspelo. Polet v dolino, kjer so pristali skoraj tri tisoč metrov nižje, je trajal le 39 minut.

Ker je Elbrus, ki leži tik ob rusko-gruzijski meji, osamelec, se vremenske razmere na njem zelo hitro spreminjajo. Prav megla oziroma slaba vidljivost je povzročila že marsikatero smrt na gori, ki tehnično sicer ni tako zahtevna. Precej težje razmere kot na dan vzpona in poleta so člani slovenske odprave doživeli med aklimatizacijo nekaj dni prej, ko so na lastni koži občutili moč vetra in temperature, ki so se spustile do 32 stopinj Celzija pod ničlo. Težave z višino pa so sedmemu članu odprave preprečile načrtovano smučanje z vrha.

Radi bi poleteli tudi s Triglava, pa ...

Ideja za polet se je rodila po uspešnem lanskem poletu z vrha 4810 metrov visokega Mount Blanca, Pregelj in druščina pa že načrtujejo nove podvige. Trenutno jih za prihodnje leto najbolj vleče v Maroko. Tam bi radi poleteli s 4167 metrov visokega najvišjega vrha pogorja Atlas Toubkal, ki je tudi najvišja točka Severne Afrike. Sicer pa še zbirajo primerne vrhove, s katerih je mogoče poleteti z jadralnim padalom.

“Velika želja ostaja tudi uradni polet s Triglava. Tako kot z ostalih vrhov v Triglavskem narodnem parku jadralni padalci ne smemo leteti, pa čeprav smo tihi, ne onesnažujemo in podobno,” je s kančkom grenkobe, a še vedno nasmejan zaradi uspešne odprave na Elbrus sklenil Pregelj.

NACE NOVAK


Najbolj brano