Zaslišali bodo 22 prič

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je danes določila seznam 22 prič, ki jih namerava zaslišati. Odločila se je tudi, da bo na sodišče naslovila zahtevo za sodni zaseg dokumentacije tednika Mladina, je po seji sporočila predsednica komisije Jelka Godec (SDS).

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem 
zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih 
opornic je danes določila seznam 22 prič, ki jih namerava 
zaslišati. Foto: STA
Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je danes določila seznam 22 prič, ki jih namerava zaslišati. Foto: STA

LJUBLJANA > Med pričami so tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraž Kopač, v. d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre ter nekdanja prva moža ljubljanskega in mariborskega UKC, Simon Vrhunec in Gregor Pivec, namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar ter direktorja v celjski in šempetrski bolnišnici, Marjan Ferjanc in Nataša Fikfak.

Preiskovalna komisija, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, je bila ustanovljena aprila letos, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini. Parlamentarno preiskavo so zahtevali poslanci SDS, NSi in skupina nepovezanih poslancev.

Davkoplačevalski denar naj bi prek dobavitelja žilnih opornic Mark Medicala odtekal tudi za financiranje tednika Mladina. Komisija je zato že pred časom sprejela sklep, da od Mladine in Mark Medicala zahteva dokumentacijo o poslovanju, letna poročila in drugo gradivo. V Mladini so zahtevo zavrnili kot neutemeljeno. Komisiji so očitali, da je grobo prekoračila pooblastila, ki jih ima po zakonodaji.

Komisija še vedno čaka tudi na dokumentacijo specializiranega državnega tožilstva. Tudi v tem primeru je na sodišče naslovila zahtevo za sodni zaseg dokumentacije. Preiskovalna sodnica je zahtevi ugodila, vendar se je tožilstvo na odločitev pritožilo, zato je zdaj zadeva v odločanju pri izvenobravnavnem senatu sodišča.

Prav tako je komisija na sodišče naslovila zahtevo za sodni zaseg dokumentacije KPK, ki pa je medtem dokumentacijo že predala. Sicer so prejšnji teden pred komisijo stopile prve tri priče: nekdanja v. d. generalne direktorice UKC Ljubljana Brigita Čokl, predsednik KPK Boris Štefanec in višji nadzornik za sistemsko korupcijo pri KPK Mirjan Hren.

Njihova pričanja niso postregla z novimi dejstvi.

STA


Najbolj brano