Zaščita terana je za nas prioriteta

Prav na dan, ko se v kraških kleteh grozdje tudi uradno spremeni v vino, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan na pogovoru z evropskih komisarjem za kmetijstvo podprl zahteve kraških vinarjev in vinogradnikov o upoštevanju zaščite terana.

Minister Židan je komisarja Hogana povabil na obisk v Slovenijo Foto: STA
Minister Židan je komisarja Hogana povabil na obisk v Slovenijo Foto: STA

BRUSELJ > Ukrepanje inšpekcijskih služb ob kršitvah pravic poimenovanja oznake teran, je nujna, je včeraj v Bruslju Dejan Židan jasno povedal Philu Hoganu, evropskemu komisarju za kmetijstvo.

Židan je Hogana opozoril na kršitve evropske zaščite poimenovanja terana kot slovenskega vina na Hrvaškem. Slovenija je sicer Evropsko komisijo že obvestila o kršitvi, ki si jih občasno privošči Hrvaška.

Zaščita terana je dokončna, je minister strnil navedbe slovenske stroke. S tem se strinjajo tudi vinarji in vinogradniki. “Terana ne damo in se bomo zanj borili,” je povedal David Štok, predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. “Zelo smo zadovoljni, da je minister naša prizadevanja podprl,” je bil zadovoljen Štok. Ne gre le za vinarje in vinogradnike, ki so od pridelovanja terana življenjsko odvisni, ampak je zaščita pomembna tudi zaradi kulture. “Gre za slovensko posebnost in za krasno kraško krajino,” je še dodal.

Kras in z njim povezana zaščita terana bosta del pogovorov tudi ob obisku Phila Hogana v Sloveniji, ki je sprejel ministrovo povabilo.

Minister je komisarju na včerajšnjem pogovoru ponudil aktivno pomoč Slovenije v iskanju administrativnih bremen pri izvajanju kmetijske politike. S komisarjem sta spregovorila tudi o prostotrgovinskih sporazumih tako z ZDA kot drugimi partnerji. Za Židana je zelo pomembno, da komisija v teh pogajanjih zastopa stališča, da je področje kmetijstva tisto, kamor se ne sme posegati. Tako se med drugim po njegovem ne sme posegati v zaščito pred gensko spremenjenimi organizmi in se ne sme dovoliti uporabe hormonov pri reji živali.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano