Zarisali bodo vizijo Slovenije leta 2050

V začetku novembra naj bi bili znani prvi obrisi vizije Slovenije v letu 2050. Vlada se je namreč, tudi zaradi očitkov, da Sloveniji manjka krovne strategije, ki bi usklajevala različne sektorje med seboj, aktivno lotila priprave nove celovite strategije razvoja države.

Pogovore o prihodnosti Slovenije je pred dobrimi desetimi leti 
organiziral tedanji predsednik republike Janez Drnovšek.  Foto: Daniel Novakovič/Sta
Pogovore o prihodnosti Slovenije je pred dobrimi desetimi leti organiziral tedanji predsednik republike Janez Drnovšek.  Foto: Daniel Novakovič/Sta

LJUBLJANA > V preteklih mesecih je bilo pogosto z vseh strani slišati, da Sloveniji manjka krovna strategija, ki bi usklajevala in usmerjala različne sektorje med seboj. Zato si je aktualna vlada kot eno od prioritetnih nalog zadala oblikovati strategijo, ki bi zagotovila enotno usmeritev države. Krovni dokument želijo sprejeti do konca leta 2016, že novembra pa naj bi bili znani prvi obrisi države v letu 2050. V ta namen je vlada imenovala skupino za prihodnost, v kateri so predstavniki različnih področij delovanja.

Priprava strategije je bila zaupana službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj ter ministrstvu za finance. Vladni načrt predvideva v prvi fazi opredelitev dolgoročne vizije Slovenije, na tej podlagi pa potem pripravo strateških razvojnih usmeritev do leta 2030 s podrobnejšim srednjeročnim akcijskim načrtom, je včeraj pojasnila ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj in s tem v zvezi dodala, da se je treba dogovoriti, kam želimo iti.

Prvi in osnovni korak na tej poti je oblikovanje vizije do leta 2050. Ker mora vsebina nagovarjati vse državljane, so se v službi vlade odločili za “usmerjeni pristop od spodaj navzgor”, kar pomeni, da bodo v pripravo vključili vse relevantne sogovornike.

Širša skupina se bo od 3. do 5. novembra srečala v Ljubljani na delavnici z naslovom “Prihodnost ni daleč. Slovenija 2050.” Tam bo oblikovan osnutek vizije 2050 kot tudi krovni cilji in ključne prioritete razvoja Slovenije. Ker si vlada želi širokega konsenza o viziji oziroma strategiji, bo omenjeni osnutek potem romal skozi različne javne razprave. Enotna vizija naj bi bila oblikovana do konca letošnjega leta, vlada pa bi jo lahko potrdila v začetku leta 2016, tako da bi lahko prve usmeritve upoštevali že pri pripravi proračuna za leto 2017.

NACE NOVAK, STA


Najbolj brano