Zaradi vročinskega vala pri zdravniku več ljudi

Visoke zunanje temperature so lahko vzrok tudi nekaterim zdravstvenim težavam. V Zdravstvenem domu Ljubljana ocenjujejo, da imajo v času vročinskega vala približno 20 odstotkov več primerov vrtoglavic, slabosti in podobno. Varuh človekovih pravic, ki je izmeril temperaturo zraka v nekaterih ustanovah, pa ugotavlja, da ta ne presega 30 stopinj.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Varuh človekovih pravic je temperaturo zraka izmeril v ljubljanski porodnišnici, na ljubljanski pediatrični kliniki, oddelku nujne medicinske pomoči ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra, v enoti doma starejših Ljubljana Vič na Bokalcih in Domu Janeza Krstnika Trnovo v Ljubljani.

Prva polovica julija je bila razen na Primorskem in severovzhodu po podatkih Agencije RS za okolje rekordno vroča in od 2,5 do pet stopinj Celzija toplejša od povprečja obdobja 1981-2010. Letošnji tretji vročinski val se je ponekod začel že v torek, vročina pa bo po napovedih vremenoslovcev vztrajala skoraj dva tedna.

Kot so navedli pri varuhu, je na nekaterih recepcijah temperatura zraka sicer nekoliko presegala 30 stopinj Celzija. V prostorih, kjer se uporabniki zadržujejo dlje časa, pa ni bilo tako vroče. Topleje od 29,5 stopinje Celzija je bilo le v eni od ambulant porodnišnice, kjer so izmerili 29,6 stopinje Celzija.

Varuh ugotavlja, da so ponekod načini ukrepanja prepuščeni angažiranosti in iznajdljivosti zaposlenih in oskrbovancev, da pa se načrtovani procesi za izboljšanje razmer vendarle postopno uresničujejo. Varuh bo stanje temperatur spremljal še naprej in po potrebi ukrepal.

V Zdravstvenem domu Ljubljana sicer ne vodijo posebne statistike glede zdravstvenih obravnav, povezanih z vročino. Po grobi oceni zdravnikov enote splošne nujne medicinske pomoči pa se število primerov, ki jih obravnavajo zaradi težav v povezavi z vročinskim valom, v času najhujše vročine poveča za približno 20 odstotkov, so pojasnili.

Težave v povezavi z vročinskim valom so po njihovih navedbah denimo dehidracija, vrtoglavica, slabost, nestrpno oz. agresivno vedenje, pa tudi izguba zavesti in toplotni udari.

STA


Najbolj brano