Na okopih tako sindikati kot delodajalci

S predlogom rebalansa proračuna za letos in predlaganimi proračunskimi ukrepi za leti 2014 in 2015 so zelo nezadovoljni tako sindikati kot delodajalci, je bilo razvidno iz današnje razprave Ekonomsko-socialnega sveta. Sindikati so na okopih zaradi varčevanja, delodajalci pa zaradi okoljskih in energetskih dajatev ter trošarin na sladke pijače.

Minister za finance Dušan Mramor (levo) in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj    Foto: STA
Minister za finance Dušan Mramor (levo) in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj  Foto: STA

LJUBLJANA > Sindikalna stran je v današnjem nadaljevanju seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) o predlaganih proračunskih ukrepih vztrajala pri svojem nasprotovanju varčevanju. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je povedal, da so na seji opozorili, da plače v javnem sektorju že od leta 2010 padajo in da prostora za zniževanje plač ni več.

Novi interventni zakon bi “neposredno odpuščal ljudi”

Poleg tega so po njegovih besedah poudarili vprašanje predloga novega interventnega zakona, ki bi “neposredno odpuščal ljudi”. To je izrazito v nasprotju s tem, kar minister za finance Dušan Mramor trdi, da namreč ne bi smeli odpuščati in da ni produktivno, da bi zniževali število zaposlenih, ker to straši ljudi, je dejal Štrukelj.

“Naši izračuni kažejo, da bi v primeru realizacije tega predloga na področju vrtcev izgubili 449 vzgojiteljic, kar je katastrofalna številka,” je opozoril.

Razburilo jih je tudi, da se v predlogu rebalansa proračuna za letošnje leto v visokem šolstvu sredstva znižujejo za 17 milijonov evrov, kar je, tako Štrukelj, izrazito nemogoče uresničiti.

Delodajalci: Vlada govori eno, dela nasprotno

Nič manj kritik ni bilo na delodajalski strani. “Vlada zagotavlja, da gospodarstva ne bo dodatno obremenjevala, ker je gospodarska rast še vedno zelo negotova, a dela prav nasprotno,” je opozorila izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za zakonodajo in politike Alenka Avberšek.

Opozorila je na predvideno zvišanje prispevka za obnovljive vire energije, spremembe sheme oprostitev za dajatve, povezane z izpusti CO2, zvišanje prispevkov za učinkovito rabo energije, trošarine za energetsko intenzivna podjetja v papirni industriji ter trošarine na sladke pijače. Vladi v GZS posebej zamerijo, da ni ocenila učinkov na podjetja, ki bodo prizadeta, in makroekonomski položaj države.

Vlada se je s predvidenimi okoljskimi in energetskimi ukrepi po besedah Avberškove osredotočila zgolj na 76 podjetij, ki so bila zelo dodatno obdavčena že med letoma 2010 in 2013. Nove obremenitve naj bi posamezno podjetje stale od milijona do dveh milijonov evrov. Vlada je s tem prišla do roba in gospodarstvo je pripravljeno iti zaradi njih odločno “na branik”, je dejala predstavnica GZS.

Trošarine na sladkor in dodatke v pijačah bi ugasnile nekaj 100 delovnih mest

V zvezi z načrtovano uvedbo trošarin na sladkor in dodatke v pijačah je pojasnila, da bi ugasnila nekaj 100 delovnih mest in posledično zvišala socialne stroške, hkrati pa povzročila tudi manjši izplen iz naslova davka na dodano vrednost.

Socialni partnerji so z današnjo razpravo sklenili minuli teden začeto sejo o predlogu rebalansa proračuna za letos in predlaganih proračunskih ukrepih za leti 2014 in 2015. Z dokumenti so se takrat le seznanili.

Seje se je danes udeležil tudi finančni minister Mramor, ki pa znova ni dajal izjav. Socialni partnerji so sicer danes zasedali v precej okrnjeni zasedbi.

STA


Najbolj brano