Zaradi praznika v Italiji in na Hrvaškem pričakovati zastoje na slovenskih cestah

Katoličani danes praznujejo telovo - praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, ki je v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem dela prost dan. Iz omenjenih držav že poročajo o zastojih na cestah, promet pa se že zgošča tudi pri nas. V Avstriji je v smeri Slovenije na avtocesti od Salzburga proti Beljaku že nastala štirikilometrska kolona.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zaradi praznika so tudi v Italiji zastoji na mnogih avtocestnih odsekih. Od meje z Avstrijo proti Vipitenu je zastoj dolg že osem kilometrov. Kilometrski zastoji so tudi na več odsekih avtoceste od Švice proti Milanu, pa od Brescie proti Padovi ter v vzhodnem delu Italije od Palmanove proti Trbižu pri Vidmu. Zastoji so v Italiji na avtocestah in obvoznicah okoli mnogih večjih mest od severa do juga, poročajo na Družbi za avtoceste v RS (Dars).

Na Hrvaškem se je promet zgostil na avtocesti med Zagrebom in Karlovcem, in sicer v smeri Reke in Splita. Manjša kolona je nastala tudi na avtocesti Reka-Zagreb, na izhodu Oštrovica v smeri otoka Krka pa se vozi počasi. Kot je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, povečan promet danes pričakujejo še na avtocesti Zagreb-Macelj v smeri Zagreba, vzdolž jadranske in liške magistralne ceste ter na mejnih prehodih.

Na slovenskih cestah sicer večjih zastojev še ni, prometno-informacijski center poroča o treh. Na štajerski avtocesti je zastoj med Blagovico in cestninsko postajo Kompolje proti Ljubljani, na ljubljanski zahodni obvoznici od Kosez do Kozarij, na vzhodni obvoznici pa od priključka Ljubljana zahod proti razcepu Malence. Zaradi slednjega občasno zapirajo predor Golovec proti Dolenski.

Katoličani se sicer ob današnjem prazniku spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče katoliške vere. V Sloveniji praznik ni dela prost dan, so pa po cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

STA


Najbolj brano