Poročilo o razmerah na otroški srčni kirurgiji UKC: katastrofa!

Po poročanju TV Slovenija poročilo posebne strokovne komisije zdravniške zbornice (ZZ) o opravljenem nadzoru nad otroško srčno kirurgijo ljubljanskega kliničnega centra (UKC) ugotavlja, da so tam razmere katastrofalne. Neuradne informacije omenjajo vsaj deset smrti otrok v zadnjih šestih letih zaradi napačnega zdravljenja. Prvi, sicer neuradni, strokovni odzivi to že demantirajo. Po zaključenih uradnih postopkih bo poročilo razgrnjeno v javnosti; predvidoma v začetku septembra.

Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice: 
“Poročilo bomo javnosti predstavili predvidoma v 
začetku septembra.”  Foto: STA
Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice: “Poročilo bomo javnosti predstavili predvidoma v začetku septembra.”  Foto: STA

LJUBLJANA > Poročilo zajema obdobje med letoma 2007 in 2014, ko naj bi - tako neuradne informacije - na oddelku otroške srčne kirurgije v ljubljanskem kliničnem centru umrlo vsaj deset otrok, ker jih niso pravilno zdravili. Po poročanju TV Slovenija naj bi v šestih letih umrlo tudi 33 otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Poročilo še ni javno

Informacije so neuradne, pojavile so se zato, ker je Zdravniška zbornica (ZZ), ki je odredila nadzor nad ljubljansko otroško kirurgijo in za to imenovala posebno strokovno komisijo, začela poročilo vročati zdravnikom; približno dvajset zdravnikov omenja to poročilo.

Predsednik zbornice Andrej Možina poročila še ne more komentirati, saj še tečejo predpisani postopki - ko v poročilu omenjeni zdravniki lahko podajo pripombe. “Zagotovo pa lahko javnosti pojasnim, da je ZZ imenovala petčlansko komisijo mednarodno priznanih uglednih strokovnjakov in da članstvo v tej komisiji ni v nobenem pogledu sporno! Mednarodni strokovnjaki so v njej med drugim zato, ker v Sloveniji sploh ni otroških kardiokirurgov.”

Komisiji predseduje vrhunski strokovnjak, prof. dr. Igor Gregorič, ki dela v ZDA, a ima slovensko (primorsko) poreklo.

Zaradi znanih zapletov s pomanjkanjem kadra na otroški srčni kirurgiji ljubljanskega UKC sicer zdaj program še naprej izvajajo, vendar pa otroke (skupaj s starši oziroma skrbniki), ki potrebujejo operacijo, zdaj pošiljajo na klinike v tujino. Tudi omenjeno poročilo med drugim menda omenja, naj zadeve čim prej uredijo in zagotovijo za to usposobljene strokovnjake.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija naj bi komisija ugotovila številne nepravilnosti, med drugim naj večina programa ne bi ustrezala mednarodnim merilom. Tudi odnosi med zaposlenimi so bili slabi, zdravniki dela niso opravljali korektno. Neuradno naj bi bili za to zlasti krivi izraelski kirurg David Mishaly in kirurga Borut Geršak ter Robert Blumauer z UKC.

Največ odgovornosti naj bi poročilo pripisovalo vodstvu UKC, ki je vse to dopuščalo. Tedaj ga je vodil Simon Vrhunec, predstojnik te klinike je bil Geršak. Poročilo zlasti izpostavlja leto 2012, ko je bila strokovna direktorica UKC Brigita Drnovšek Olup.

Odvetnik Roberta Blumauerja Andrej Pitako je za TV Slovenija v odzivu na ugotovitve komisije dejal, da česa tako slabega iz rok akademsko izobraženih zdravnikov še ni videl in da je sporna predvsem sestava komisije, saj v njej ni niti enega slovenskega kirurga. Zahteval je izvirno angleško različico poročila.

Že prvi demantiji

Za zdaj tudi iz strokovnih krogov prihajajo o poročilu le neuradne informacije. Vendar pa prvi strokovni odzivi navajajo, da informacija o 33 primerih smrti v šestih letih in tudi tista o desetih smrti zaradi strokovnih napak ni točna, saj poročilo teh podatkov ne vsebuje. Se pa menda z nekaterimi primeri smrti na otroški srčni kirurgiji že več kot leto ukvarja tudi policija.

ZZ sporoča le, da je 13. julija prejela poročilo o nadzoru nad otroškim kardiokirurškim programom v UKC Ljubljana za obdobje 2007-2014. Možina omenja, da so prevedeno poročilo že prejeli tudi v UKC, kopije ZZ zdaj vroča tudi zdravnikom, ki so zajeti in so sodelovali v nadzoru. Zdaj imajo 15 dni čas posredovati pripombe na poročilo.

Andrej Možina obljublja: “Po zaključenih uradnih postopkih bomo - predvidoma v začetku septembra - javnosti na tiskovni konferenci predstavili ugotovitve izrednega strokovnega nadzora na otroški srčni kirurgiji.”JASNA ARKO


Najbolj brano