Žica stoji tam, kjer je to narekovala ocena tveganja

Začasne tehnične ovire, kot vlada imenuje bodečo žico, stojijo na tistih območjih, za katere obstajajo ocene tveganja, da bi preko njih lahko večje število migrantov nenadzorovano prišlo v Slovenijo. Preusmeritve migrantskih poti niso izključene in možne so tudi “južne variante”, ki se nanašajo na Primorsko.

Boštjan Šefic Foto: STA
Boštjan Šefic Foto: STA

LJUBLJANA > V zadnjih tednih so bili na vladi soočeni tudi z napovedmi, da bi se migracijski tokovi lahko spremenili, je danes pojasnjeval državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Možne so tudi “južne variante” migracijske poti. Ker lahko migranti začnejo v državo prihajati na drugih koncih, kot so prihajali doslej, se je vlada odločila začasne tehnične ovire postaviti po celotni južni meji, vse od Gibine v občini Razkrižje do Dragonje v občini Koper.

Do zdaj so ob meji razpeli 137 kilometrov žice, odstranili pa jo bodo takoj, ko bodo ocenili, da lahko ta ukrep nadomestijo z drugimi, je zagotovil Šefic. Na zaskrbljenost prebivalcev ob meji Šefic odgovarja z napovedmi rešitev, ki bi olajšale tako življenje ljudi kot živali. Na vladi razmišljajo tudi o pogovoru s predstavniki istrske županije. Pojasnili bi jim, da postavljanje ograje ni usmerjeno proti Istranom in turizmu in da želi Slovenija z ograjami le zagotoviti normalno delovanje tega območja.

Ograja ima negativne posledice predvsem za živali, se zaveda Šefic. Zapletanje srnjadi in jelenjadi v žico bodo poskusili preprečiti s kemičnimi snovmi, ki odganjajo živali, z električnimi pastirji in naletnimi ograjami. Z lovci se dogovarjajo tudi, da bi na območjih, ki jih pogosto prečkajo živali, odprli ograjo za te prehode. JK


Najbolj brano