Zaradi manjše precepljenosti se lahko znova pojavijo določene bolezni

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo tudi v prihodnje spodbujal cepljenje in vzdrževal visoko precepljenost, so zagotovili ob svetovnem in evropskem tednu cepljenja. Bolezni, ki so postale zelo redke, se lahko namreč ob zmanjšanju deleža zaščitenega prebivalstva začnejo znova pojavljati, opozarjajo.

 Foto: Miro Kuzmanovic
Foto: Miro Kuzmanovic

LJUBLJANA > Eden od pomembnih ciljev v Evropi je izkoreninjenje ošpic in rdečk. Precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bila v Sloveniji vedno dovolj visoka, da zagotavlja kolektivno varnost pred širjenjem obolenj, je inštitut zapisal na svoji spletni strani.

S številnimi raziskavami je bila večkrat zavrnjena domnevna neučinkovitost in nevarnost cepljenja, so spomnili.

Ošpice so v svetu eden od vodilnih vzrokov smrti med otroki, čeprav je na voljo varno in učinkovito cepivo, opozarjajo. V letu 2014 je zaradi ošpic v svetu umrlo 114.900 ljudi. Prav zaradi cepljenja se je med letoma 2000 in 2014 število smrti zaradi ošpic zmanjšalo za 79 odstotkov.

Okužba z rdečkami med nosečnostjo pa lahko povzroči smrt nerojenega otroka ali prirojene napake pri otroku. Specifičnega zdravljenja za ošpice in rdečke ni, obe bolezni pa je mogoče učinkovito preprečiti s cepljenjem, še navajajo na inštitutu.

Svetovni in evropski teden cepljenja, ki se je začel v nedeljo in bo potekal do sobote, je tokrat pod geslom Zmanjšajmo razlike - cepljenje skozi celo življenje. Teden je po navedbah inštituta priložnost za ozaveščanje o cepljenju in poudarjanje njegovega pomena.

STA


Najbolj brano