Zaprisegla je 12. slovenska vlada

Pred poslanci je priseglo vseh sedem članic in devet članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodil Miro Cerar. Ministrska ekipa, ki bo nasledila vlado Alenke Bratušek, tako predstavlja 12. slovensko vlado. V državnem zboru jo je podprlo 54 poslancev, proti jih je glasovalo 25.

Pred poslanci je priseglo vseh sedem članic in devet članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodil Miro Cerar Foto: STA
Pred poslanci je priseglo vseh sedem članic in devet članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodil Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Nov ministrski zbor bo imel tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, Desus štiri, SD pa tri.

V novi vladi je kar nekaj novincev, so pa v njej tudi štirje dosedanji ministri: prvak Desus Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) je tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Gorazd Žmavc (Desus) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je nov gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, vodenje novoustanovljenega urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa kot ministrica brez listnice prevzema Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote Desus je Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD je med ministri še Janko Veber, ki prevzema obrambni resor.

STA


Najbolj brano