Zaposlenost v 2014 prvič po petih letih večja

Zaposlenost se je v letu 2014 prvič po petih letih spet povečala. Večja je bila za 0,6 odstotka, skupni stroški dela pa so ostali enaki kot leto pred tem, je danes sporočil državni statistični urad.

Zaposlenost se je najbolj povečala v zaposlovalnih dejavnostih, in sicer za 27,3 odstotka.
Zaposlenost se je najbolj povečala v zaposlovalnih dejavnostih, in sicer za 27,3 odstotka. 

LJUBLJANA > Povprečni stroški dela za zaposlene in samozaposlene so v letu 2014 skupaj znašali 1862 evrov mesečno in so bili glede na leto prej za pol odstotka nižji, ker se je skupna zaposlenost v tem letu povečala (za 0,6 odstotka), obseg stroškov dela pa je ostal enak.

Zaposlenost najbolj navzgor v zaposlovalnih dejavnostih

Z vidika dejavnosti se je zaposlenost najbolj povečala v zaposlovalnih dejavnostih (za 27,3 odstotka), v dejavnosti dajanje v zakup in najem (18,2 odstotka) in proizvodnji motornih vozil (za 9,2 odstotka). Zmanjšala pa se je najbolj v proizvodnji oblačil (za 18,7 odstotka), v proizvodnji tekstilij (za 13,1 odstotka) in v proizvodnji pohištva (za 9,5 odstotka).

Najbolj se je povečalo število višje- in visokošolsko izobraženih zaposlenih

Z vidika izobrazbe zaposlenih se je najbolj povečalo število višje- in visokošolsko izobraženih zaposlenih (za 3,1 odstotka ali za 7657), povečalo pa se je tudi število srednje izobraženih, vendar v manjši meri (za 0,2 odstotka ali za 740). Število zaposlenih z osnovnošolsko izobrazbo se je zmanjšalo za 4,8 odstotka ali 3840.

Več zaposlenih moških

Število zaposlenih moških se je povečalo za odstotek, število zaposlenih žensk pa le za 0,2 odstotka, so izračunali na statističnem uradu.

Najvišji stroški dela za višje- in visokošolsko izobražene

Razlike v stroških dela med različnimi socioekonomskimi skupinami zaposlenih so se v 2014 še naprej zmanjševale. Med preučevanimi dejavniki (spol, starost, izobrazba, področje dejavnosti) je raven dosežene izobrazbe tisti dejavnik, ki najbolj vpliva na te razlike.

V letu 2014 so bili stroški dela za višje- in visokošolsko izobražene zaposlene v povprečju za 63,9 odstotka višji od stroškov dela za zaposlene s srednjo izobrazbo, ti pa v povprečju za 23,9 odstotka višji od stroškov dela za zaposlene z osnovnošolsko izobrazbo.

Razlika med stroški dela za višje- in visokošolsko izobražene in stroški dela za srednje izobražene je bila v 2014 za 3,5 odstotne točke manjša kot v letu 2013, razlika med stroški za srednje in stroški dela za osnovnošolsko izobražene pa za 1,3 odstotne točke manjša.

Razlike v stroških dela med zaposlenimi z različno izobrazbo so nastale zaradi različne dinamike rasti stroškov dela. Za osnovnošolsko in srednješolsko izobražene zaposlene so se ti v 2014 v povprečju zvišali za 2,6 odstotka (osnovnošolska izobrazba) oziroma za 1,5 odstotka (srednješolska izobrazba), medtem ko so se za višje- in visokošolsko izobražene znižali za 0,6 odstotka.

Večja razlika v stroških dela za moške in ženske

Nekoliko se je povečala razlika v stroških dela med moškimi in ženskami - v letu 2014 so bili stroški dela za moške v povprečju za 9,9 odstotka višji od stroškov dela za ženske (v letu 2013 za 8,8 odstotka). Razlike v stroških dela glede na starost zaposlenih pa so se še naprej zmanjševale.

Število samozaposlenih se je najbolj povečalo v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih

Število samozaposlenih se je v letu 2014 povečalo za 787 ali za 0,4 odstotka. Glede na visoko, 4,9-odstotno stopnjo rasti v prejšnjem letu se je torej rast števila samozaposlenih upočasnila.

Število samozaposlenih se je najopazneje povečalo v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 13,3 odstotka), v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 9,8 odstotka) in v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in skrb za okolje (za 9,1 odstotka). Najbolj zmanjšalo pa se je v rudarstvu (za 9,5 odstotka), prometu in skladiščenju (za 4,8 odstotka) in zdravstvu in socialnemu varstvu (za 3,9 odstotka).

STA


Najbolj brano