Štefanec: Sedlarjeva vpogledovala tudi v osebne mape zaposlenih na KPK

Članica senata Komisije za preprečevanje korupcije Alma Sedlar je po besedah predsednika komisije Borisa Štefaneca vpogledovala v vse dokumente komisije, ne le tiste, ki so jih obravnavali na senatu. Tako je denimo vpogledovala tudi v osebne mape zaposlenih na KPK in podatke medijsko prepoznavnih oseb, je pojasnil Štefanec.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec se bo danes odzval na aktualno dogajanje, so sporočili 
s komisije.  Foto: STA
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec se bo danes odzval na aktualno dogajanje, so sporočili s komisije.  Foto: STA

LJUBLJANA > Zgodba o sporih med Sedlarjevo in Štefanecem zaradi omejevanja njenega dela, ki se ponavlja v medijih, po besedah Štefaneca ne drži. Kot je pojasnil v današnji izjavi za medije, je prejšnji teden dobil informacijo, da Sedlarjeva zelo intenzivno posega in vpogleduje v vse dokumente KPK, tudi v osebne mape. Vsi člani senata so sicer po njegovih besedah imeli možnost pregledovati vse, vendar pa bi morali biti vpogledi v skladu z določili zakona o varovanju osebnih podatkov.

Članica senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar je glede očitkov o vpogledovanju v dokumente komisije v izjavi za medije pojasnila, da je ravnala v skladu z dostopnimi pravicami in navodili. Vpogled v dokumente je bil po njenih besedah pogosto edini način, da se je seznanila z delom na komisiji. Kot je pojasnila Sedlarjeva, se je s tem, da naj bi od januarja vpogledala v okoli 2300 dokumentov, seznanila danes, ko je predsednik KPK Boris Štefanec to sporočil na sestanku zbora delavcev. "Ko me je v petek seznanil s tem, se mu je zdel sporen samo vpogled v en dokument, o katerem sem ga pa obvestila že prej," je pojasnila. Na navedbe Štefaneca, da je vpogledovala tudi v zadeve, ki jih komisija ni obravnavala, je odgovorila, da je "ob neznanem času na neznanem kraju" zdaj že "modus operandi, ki smo ga tu v zadnjem letu in pol vajeni, vedno je nekaj narobe za nazaj, pa nikoli ni gospod Štefanec za nič odgovoren". Sedlarjeva je še dejala, da je Štefanec prijavo podal v ponedeljek popoldne, torej šele po tem, ko je sama pisala predsedniku republike Borutu Pahorju. "Tako da je vprašanje, kaj je tu vzrok in kaj posledica," je dodala.

Zaradi suma, da so bila določila tega zakona kršena, je že v petek z namestnico Sedlarjevo opravil pogovor. V ponedeljek so zaradi suma kršitev v elektronski obliki podali tudi prijavo na urad informacijskega pooblaščenca, v torek pa so dokumente na urad posredovali v fizični obliki, je pojasnil.

Del zaposlenih na KPK je razdeljen v naklonjenosti Borisu Štefanecu in Almi Sedlar, velik del pa jih ne zaupa nikomur iz tričlanskega senata. Kot pravijo, ne želijo, da jih kdorkoli zlorablja in jih ima za talce. Prav tako opozarjajo, da jih ob pranju umazanega perila v javnosti nihče ne zaščiti. Zato želijo, da se ta položaj čim prej konča.

Po njegovih besedah iz te dokumentacije izhaja, da je Sedlarjeva letos do 12. oktobra vpogledala v 2318 dokumentov. Glede njenih pojasnil, da podatke pregleduje zato, da se lahko pripravi na sejo senata, je pojasnil, da je senat letos opravil 24 sej, na katerih so obravnavali 245 vsebinskih zadev. "Vpogledov pa je bilo 10-krat več. To seveda jasno kaže, da ni vpogledovala samo v te zadeve in to potrjuje tudi pregled teh zadev," je dodal.

Z vidika varovanja osebnih podatkov je po njegovih besedah najhuje, da je vpogledovala v zelo občutljive osebne podatke uslužbencev komisije. Kot je pojasnil, gre med drugim za podatke o uveljavljanju pravic iz naslova socialnega varstva, podatke o zdravstvenem stanju posameznikov in njihovih kroničnih bolezni, disciplinski postopek zoper zaposleno osebo in podatke o medijsko prepoznavnih osebah. Prav tako je vpogledovala v zadeve, iz katerih se je kot članica senata izločila, in sicer po tem, ko se je izločila.

"Vse to je pri meni povzročilo premislek, da sem kot predstojnik komisije dolžan nekaj storiti," je dejal Štefanec in pojasnil, da je zato od ponedeljka vsem članom komisije, tudi samemu sebi, omejil dostop do dokumentov komisije.

Ob tem Štefanec zatrjuje, da komisija kljub težavam, s katerimi se sooča, dela dobro.

STA


Najbolj brano