Zaposleni na Delu Laško pozivajo k tehtni izbiri kupca

Predstavniki zaposlenih na Delu Pivovarno Laško pozivajo, da skrbno pretehta odločitev o izbiri kupca in pri tem v največji možni meri upošteva vsa tveganja in posledice prodaje vodilne medijske družbe na trgu tiskanih medijev.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi bila sicer v igri za nakup Dela dva ponudnika, podjetji Pronet in FMR.

Po poročanju medijev sta ponudbi za nakup časopisne hiše Delo, za katero je Pivovarna Laško odštela več kot 95 milijonov evrov, pred iztekom roka oddala FMR, za katerim stoji Stojan Petrič, in mariborska družba Pronet, ki naj bi družbi Dober Večer v lasti Uroša Hakla in Saše Todorovića pomagala financirati nakup Večera.

FMR za Delo neuradno ponuja 6,2 milijona evrov, Pronet pa 6,5 milijonov evrov, je poročala TV Slovenija. Nadzorniki pivovarne so obema ponudnikoma naložili izboljšanje ponudbe, posel pa želijo zaključiti do konca meseca.

V FMR glede morebitne ponudbe za nakup Dela molčijo. “Tega ne moremo komentirati, ker smo se z dogovorom o nerazkrivanju informacij zavezali, da ne bomo dajali nobenih izjav, dokler se postopek ne zaključi,” je danes na novinarski konferenci povedal predsednik uprave FMR Andrej Kren.

Delavska hranilnica, ki se je nameravala za časopisno hišo potegovati skupaj z zaposlenimi, medtem po pisanju Financ ni oddala ponudbe. “Naj imajo to tajkuni in naj vse uničijo,” je za časnik dejal prvi mož delavske hranilnice Jože Stegne.

Po navedbah medijev sta se sicer med potencialnimi kupci v preteklosti omenjala tudi slovaška Joj TV ter KS Naložbe.

Zaposleni na Delu razumejo motiv maksimiranja cene za Delo, a so prepričani, da lahko prevladujoči motiv kupnine v kombinaciji s finančno šibkim in nestabilnim lastnikom povzroči zlom trga tiskanih medijev, medijski prostor pa oropa vodilnega nacionalnega dnevnika, so zapisali v javnem pozivu, pod katerega so podpisani predsednik sveta delavcev Dela Brane Piano, Gorazd Utenkar iz Sindikata novinarjev Dela, Sonja Vovk in Sindikata Pergam - Delo in v.d. predsednika Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik.

Kot navajajo, se družba Delo trenutno sama drži nad vodo. Z lanskimi prihodki in dobičkom iz dejavnosti, tudi z razmeroma nizko zadolženostjo, bo glede na doseženo ceno v vsakem primeru privlačna naložba, menijo in dodajajo, da Delo ni in ne ogroža osnovne dejavnosti lastnika, torej Pivovarne Laško. Ob tem pa poudarjajo, da je Delo do danes vzdržalo za okoli 24 milijonov premoženjskih izgub, ki jih je povzročil prevzem sedanjega lastnika od leta 2008. Družba kakšne podobne finančne operacije, četudi v manjšem obsegu, ne bo preživela.

Iz zadnjih razpoložljivih bilančnih podatkov o poslovanju petih javno znanih potencialnih kupcev Dela je povsem jasno, pišejo zaposleni, da sta samo dva finančno dovolj močna, stabilna in sposobna za kapitalsko in likvidnostno upravljanje Dela. Ostali bi breme kupnine morali zaračunati prevzeti družbi, dva sta v finančnem položaju, ko bi jo zelo verjetno oskubila do kosti, še navajajo.

Zaposleni na Delu zato podpirajo prodajo tistemu lastniku, ki se bo zavezal k družbeno odgovornemu ravnanju, ki družbe ne bo izčrpaval in ki bo vlagal v njen razvoj, v skladu z možnostmi pa zagotovil tudi predkupno pravico do deleža zaposlenim v družbi, torej delitev lastniških tveganj.

Zaposleni pri prodaji Dela izpostavljajo tudi nemoč regulatorjev, da bi preprečili špekulativne prevzeme. “Pasivna in birokratska drža ministrstva za kulturo v primeru prodaje Večera družbi Dober Večer nam dokazuje, da tehtanje javnega interesa težko pričakujemo od resornega ministrstva, še posebej, če bo izdalo pet predhodnih soglasij kupcem Dela, kot je v primeru Večera dve soglasji, še preden je bila kupoprodajna pogodba sklenjena. Morda naivno, pa prav nič retorično, vprašanje je, ali morda lahko tokrat vsaj od lastnika pričakujemo družbeno bolj odgovorno ravnanje,” poziv sklenejo zaposleni.

STA


Najbolj brano