Zametki političnih afer ali napihovanje starih zgodb?

Sekretarju SMC Eriku Kopaču in piscu gospodarskega programa stranke Saši Keseljeviću očitajo povezanost z razvpitim gospodarstvenikom Marijanom Groffom, ki je imel pomembno vlogo v Iskri Avtoelektriki in v propadlem Mipu. Neuradni kandidatki za zdravstveno ministrico Milojki Kolar pa, da je pred desetletjem preko zvez dobila zanimivo zemljišče pod izolsko bolnišnico.

Cerarjevi politični nasprotniki so na plano potegnili več kot desetletje stare zaplete z zemljišči pod izolsko bolnišnico Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Cerarjevi politični nasprotniki so na plano potegnili več kot desetletje stare zaplete z zemljišči pod izolsko bolnišnico Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA, LJUBLJANA > Erik Kopač, Sašo Keseljević in Milojka Kolar imajo polno podporo svoje stranke. V SMC so prepričani, da nihče od njih ni ravnal proti morali ali zakonu. Prva dva sta med avgustom 2007 in avgustom 2008 sedela v nadzornem svetu podjetja Infond holding 3, ki je bilo v tistem času v lasti podjetij Marijana Groffa, prej pa v skupini družb pod vplivom Boška Šrota. Podjetje je bilo kar nekaj časa lastnik dobre četrtine delnic takratne Iskre Avtoelektrike, današnje Letrike, kjer je bil Groff predsednik nadzornega sveta. Zapletenim in nepreglednim poslom okrog prevzema primorskega gospodarskega velikana v času, ko je bil predsednik uprave pokojni Aleš Nemec, je težko slediti. Celo sodniki imajo težave s tem. Koprski okrožni sodni senat je sklenil, da so menedžerji v spodletelem poskusu prevzema zlorabili položaj, in jim prisodil zaporne kazni, najvišjo prav Groffu. Višje sodišče pa je sodbo razveljavilo.

Dragocena istrska zemlja je že odnesla enega ministra. Igor Maher je manj kot teden dni po tem, ko je bil imenovan za ministra za infrastrukturo in okolje v vladi Alenke Bratušek, odstopil zaradi domnevne črne gradnje v Seči. Maher je bil minister iz kvote takrat komaj ustanovljene, v civilni iniciativi in na ugledu svojega predsednika utemeljene Državljanske liste Gregorja Viranta.

“Svoje delo sva opravljala strokovno in zakonito, zato nisva bila nikoli vključena v policijske ali sodne postopke,” sta Keseljević in Kopač zapisala v izjavi za javnost in ocenila še, da “so aktualni napadi več kot očitno poskus destabilizacije stranke SMC in ožjega vodstva.”

Njuni imeni se v sodni dvorani res nista omenjali, a njun mandat v nadzornem svetu sovpada z Groffovim vplivom v podjetju. In tudi s časom, ko so se v Iskri dogajale domnevne nepravilnosti. Zanimivo pa je tudi, da z družino Groff oba vidna člana SMC povezuje letos ustanovljeni zavod Corpusana, kjer se pojavljata kot ustanovitelja. Ob njima pa Tomaž Groff, sin in v več podjetjih partner Marijana Groffa. Iz SMC-ja komentarja te poslovne povezave včeraj nismo dobili.

Stranka se je enako goreče zavzela tudi za Kolarjevo. Ta je pred dobrimi desetimi leti, ko je bila državna sekretarka na finančnem ministrstvu, s Splošno bolnišnico Izola zamenjala del parcele nad Izolo. Pri pripravi lokacijskega načrta za območje je kazalo, da bo zemljišče Kolarjevih postalo zazidljivo. Zaradi tega in drugih domnevno spornih vidikov urejanja prostora so leteli hudi očitki na tedanjo županjo Bredo Pečan. Nekateri so se v obliki sodbe zaradi žaljive obdolžitve zaključili na sodišču.

V SMC poudarjajo, da “zemljišče ni zazidljivo: na njem ne tedaj in ne danes ni dovoljena gradnja.” Na občini Izola pritrjujejo. Na območju do sprejetja občinskega prostorskega načrta veljajo le začasni ukrepi, s katerim občina, predvsem bolnišnici, omogoča obnovitvene posege, sicer pa ščiti kmetijska zemljišča. In vsekakor ne omogoča novogradenj. VH


Najbolj brano