Zamejskim Slovencem še 250.000 evrov

Deželni svet italijanske dežele Furlanija Julijska krajina je v noči na danes sprejel finančni rebalans in z njim organizacijam zamejskih Slovencev v Italiji dodelil vsaj 250.000 evrov dodatnega denarja, so danes sporočili iz Slovenske skupnosti (SSk), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

 Foto: Yves Regaldi
Foto: Yves Regaldi

TRST > Pri dodeljenem denarju gre za 50.000 evrov, namenjenih Inštitutu za slovensko kulturo za delovanje Slovenskega multimedialnega okenca (SMO) in 60.000 evrov izrednega prispevka za Muzej slovenskega pomorskega ribištva v Križu, ki bo tako lahko zaključil ureditvena dela in bo kmalu tudi uradno odprt za javnost.

Po navedbah deželnega svetnika SSk in podpredsednika deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Igorja Gabrovca je bil odobren tudi dodaten prispevek v višini 100.000 evrov za obe krovni organizaciji zamejskih Slovencev v Italiji, SSk in Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ).

Deželni svet je s finančnim rebalansom določil svoje prioritetne ukrepe.

"Deželni zdravstveni mreži so bila dodeljena dodatna sredstva. Približno devet milijonov evrov pa smo dodelili za socialne storitve, ki so namenjene socialno ogroženim, ki najbolj trpijo zaradi predolgo trajajoče gospodarske krize," je sporočil Gabrovec in dodal, da so dodatnih 26 milijonov evrov namenili še za spodbujanje gospodarskih dejavnosti.

STA


Najbolj brano