Zakrajšek: država z razdeljevanjem blagovnih rezerv migrantom ne krši zakona

Stranka slovenskega naroda je na tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper premiera Mira Cerarja. Očita mu nezakonito razdeljevanje velikih količin blagovnih rezerv migrantom. Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je prepričan, da z razdeljevanjem ni nič narobe, prav tako da ni nezakonito.

Anton Zakrajšek Foto: STA
Anton Zakrajšek Foto: STA

LJUBLJANA > Spletni portal Nova24tv je poročal, da premier po mnenju Stranke slovenskega naroda (SSN) z razdeljevanjem blagovnih rezerv migrantom krši zakon in povzroča veliko škodo državnemu proračunu. V 2. členu zakona o blagovnih rezervah je namreč navedeno, da se blagovne rezerve oblikujejo zgolj za zagotavljanje potreb in osnovne preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgu, ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega in v vojni. Vlada pa po prepričanju SSN blagovne rezerve razdeljuje osebam, ki so v državo vstopile nelegalno.

Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek nasprotno meni, da z razdeljevanjem blagovnih rezerv v času migrantske krize ni nič narobe. V 2. členu zakona o blagovnih rezervah je zgolj določeno, v katerih primerih se oblikujejo blagovne rezerve, je pojasnil.

4. člen zakona o blagovnih rezervah po njegovih besedah tudi določa, da o uporabi blagovnih rezerv in njihovi nadomestitvi odloča vlada in ne zgolj premier. “Vlada pa lahko pooblasti ministra, pristojnega za preskrbo, da v določenih primerih v soglasju z ministrom, pristojnim za posamezno področje, odloča o uporabi blagovnih rezerv. Prav to je vlada tudi storila v primeru migrantske krize,” pravi Zakrajšek.

Poleg kršenja omenjenega zakona SSN po poročanju portala moti tudi sistematično kršenje evropske in slovenske zakonodaje, predvsem kazenskega zakonika. Po njihovem mnenju prihaja do zlorab položaja, uzurpacije javne (državne) lastnine, sistemske (vsesplošne) korupcije in nepotizma v zaposlovanju v javnih službah.

V kabinetu predsednika vlade z ovadbo niso seznanjeni, zato je tudi ne morejo komentirati, so sporočili.

STA


Najbolj brano