“Zakon nam bo odrezal glavo”

V Zboru za oživitev in razvoj slovenskega gradbeništva (ZORG) ostro nasprotujejo predlaganemu gradbenemu zakonu, ki je do 20. januarja v javni obravnavi. Predlog zakona, ki ne upošteva priporočil iz programa ZORG, po njihovem ni usklajen s stroko in celotno gradbeno panogo postavlja na glavo.

Gradbena stroka se s predlaganim zakonom ne strinja. Foto: STA
Gradbena stroka se s predlaganim zakonom ne strinja. Foto: STA

LJUBLJANA > “Če nam je zdajšnje stanje v gradbeništvu odrezalo roke, nam bo ta zakon odrezal glavo,” je oster predstavnik panožnih, poklicnih, raziskovalnih in izobraževalnih organizacij, združenih v ZORG, in predsednik zbornice za gradbeništvo Mirko Požar, ki ocenjuje, da predlog zakona nepravilno posega v vodenje projektov.

Gradbeni zakon so, pravi Požar, pisali pravniki, mnenja ZORG pa vanj niso vključili. “Res je, da smo sodelovali pri njegovem nastajanju v posameznih segmentih, vendar nismo oblikovali celovite rešitve,” je včeraj na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Požar in dodal, da zato v zboru za takšen zakon ne bodo prevzemali odgovornosti.

Generalna sekretarka Inženirske zbornice Slovenije Barbara Škraba Flis je ocenila, da več predlaganih rešitev sploh ni dodelanih, zato zakon še ni zrel za javno obravnavo. Po njenem so predlagane rešitve ustrezne za eno- in večstanovanjske hiše ter poslovne stavbe s pisarnami, ki že danes niso problematične, medtem ko so za infrastrukturne in industrijske objekte z vplivi na okolje neprimerne, saj postopke umeščanja in pridobivanja dovoljenj podaljšujejo. Objektov, ki potrebujejo okoljevarstveno dovoljenje, pa zakon sploh ne omenja.

V ZORG so kritični tudi do krepitve funkcije nadzora med gradnjo. Predlagana rešitev namreč predvideva novo funkcijo vodje gradnje. “Zakon mu nalaga številne med seboj nezdružljive naloge, ki zlahka omogočajo tudi koruptivnost, njegova odgovornost pa je nejasna,” je opozorila Barbara Škraba Flis. Vodja gradnje bi po njenem moral biti neodvisen udeleženec.

S predlaganim zakonom veliko odgovornost dobiva gradbeni inšpektor, pri čemer pa so gradbene inšpekcije tako številčno kot finančno podhranjene, vprašljiva je njihova strokovna usposobljenost, novih zaposlitev pa ni. Škraba Flisova rešitev vidi v neodvisnih strokovnih izvedencih. STA


Najbolj brano