Zaključuje se zbiranje vlog za enkratni odpis dolgov

Danes se izteka rok za oddajo vlog za enkratni odpis dolga v skladu z vladnim projektom pomoči socialno najšibkejšim. K sporazumu o izvedbi odpusta dolgov je do 28. oktobra po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pristopilo 214 podpisnikov, tako občin kot podjetij in bank.

Fotografija je simbolična. Foto: Adriana Buzleta
Fotografija je simbolična. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Podpisniki so prejeli vrsto vlog, število ustreznih - za enkratni odpis dolga lahko do danes zaprosijo dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov, dolgovi pa so morali biti konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto - pa se med podpisniki močno razlikuje.

Do tik pred iztekom roka so na ministrstvu za delo in Finančni upravi RS (Furs) skupaj prejeli več kot 1500 vlog, občine in podjetja pa vloge zbirajo samostojno.

Kot so ob začetku zbiranja vlog v začetku avgusta sporočili z ministrstva, najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, znaša milijon evrov. Zaradi te omejitve je eden od kriterijev za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj.

Poleg ministrstva in finančne uprave je k sporazumu pristopilo več kot 100 občin, med njimi tudi vseh 11 mestnih občin, ter številna podjetja in banke. Dogovori za odpis morajo biti sklenjeni do konca januarja 2016.

STA


Najbolj brano