Zakaj Hrvaška vprašanje terana odpira ravno zdaj?

Vino teran s Krasa ima zaščiteno označbo porekla že od vstopa Slovenije v EU. Za našo državo je torej ta zgodba zaključena, so soglašali sodelujoči na okrogli mizi o teranu, ki so jo danes pripravili v okviru sejma Vino v Ljubljani. A nekateri se bojijo, da bo Hrvaški uspelo pod to označbo vriniti tudi svoje vino iz hrvaške Istre.

Boris Lisjak je vprašal: "Kaj bi bilo z nami vinarji na Krasu, če 
izgubimo teran?" Skoraj polovica vseh obdelovalnih površin 
na Krasu je namreč namenjena za pridelavo terana. Foto: Bogdan Macarol
Boris Lisjak je vprašal: "Kaj bi bilo z nami vinarji na Krasu, če izgubimo teran?" Skoraj polovica vseh obdelovalnih površin na Krasu je namreč namenjena za pridelavo terana. Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA > Teran je oznaka za vino, ki se prideluje le na Krasu iz grozdja sorte refošk, poleg tega mora dosegati določene kakovostne parametre. Res obstaja seznam izjem, vendar bi morali Hrvati poskušati nanj priti v času svojih pristopnih pogajanj, je povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša. "Danes te možnosti nimajo več, za nas je postopek zaključen," je zatrdila.

Potrdila pa je, da je evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu pred kratkim poslal pismo s pozivom k dodatnim pojasnilom o nekaterih podrobnostih v povezavi z vprašanjem terana. "Zdaj pripravljamo odgovore, a zadeva je popolnoma jasna in pravica je na naši strani," je poudarila.

Pred tem je hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina julija po dvostranskih pogovorih s Hoganom v Bruslju slovensko stran presenetil z izjavo, da Hrvaška kmalu pričakuje pozitivno rešitev vprašanja terana za vinarje v hrvaški Istri. Hrvaška zahteva za svoje vino oznako "teran, hrvaška Istra".

Nekaj dni zatem je vprašanje terana obravnavala slovenska vlada, ki je ministrstvu za kmetijstvo naložila, naj vztraja pri popolni zaščiti terana v EU kot vina, ki se prideluje samo na Krasu v Sloveniji iz sorte refošk, brez kakršne koli izjeme za uporabo zaščitenega imena za druge pridelovalce vina. Stališče Slovenije je jasno, je poudarila Strniša.

Če Hrvaška na vprašanje terana ni opozorila v času predpristopnih pogajanj, zakaj ga torej odpira ravno zdaj? Strokovni vodja projekta za zaščito terana Friderik Vodopivec je menil, da gre za interes Hrvatov. Potem ko so kupili Mercator, v tem vidijo svojo tržno nišo in za to se borijo, je dejal.

Teran se pije praktično le v Sloveniji. Že v zamejstvu se ga spije zelo malo, za italijanski trg sploh ni zanimiv, podobno je na Hrvaškem. Morebitni hrvaški teran bi napadel le slovenski trg, je opozoril direktor zadruge Vinakras Marjan Colja.

Zaščita terana Kraševcem zelo veliko pomeni. "Teran je eksistenčnega pomena za Kras, od tega živimo," je povedal Colja, predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana Boris Lisjak pa je vprašal: "Kaj bi bilo z nami vinarji na Krasu, če izgubimo teran?" Skoraj polovica vseh obdelovalnih površin na Krasu je namreč namenjena za pridelavo terana.

STA


Najbolj brano