Zahteva za razpravo o vetu na zakon o tujcih vložena

Pod zahtevo za sklic seje državnega sveta (DS), na kateri bodo odločali o odložilnem vetu na minuli teden sprejeto novelo zakona o tujcih, je državni svetnik Samer Khalil zbral dovolj podpisov, so potrdili v DS. Svetniki bodo o vetu odločali v sredo.

Državni svet bo o odložilnem vetu na  novelo zakona o tujcih 
odločal v sredo. Foto: STA
Državni svet bo o odložilnem vetu na novelo zakona o tujcih odločal v sredo. Foto: STA

LJUBLJANA > Prvopodpisani pod zahtevo je torej svetnik Samer Khalil, ki je član interesne skupine lokalnih interesov. Kot je minuli konec tedna pojasnil za Radio Slovenija, so ga zmotila zlasti povsem nasprotujoča si stališča predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika DZ Milana Brgleza glede novele. “Oba sta pravnika, skrbi pa me predvsem, ker je Brglez tudi predsednik zakonodajnega telesa naše države. Ustava daje velik poudarek človekovim pravicam, prav tu pa se krešejo mnenja, koliko sprememba zakona vpliva na že ratificirane in podpisane mednarodne sporazume in konvencije,” je dejal za radio.

DZ je novelo zakona, ki jo spremljajo očitki o neustavnosti in neskladju z mednarodnim pravom, sprejel s 47 glasovi za in 18 proti. Proti je glasovalo kar nekaj poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC in Desusa ter poslanci SD. Proti so bili še v ZL.

Novela predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi v času zaostrenih migracijskih razmer omejil pogoje za vstop tujcev v državo. Ukrep bo predlagala vlada, DZ pa ga bo moral potrditi z absolutno večino. DZ bo določil tudi območje izvajanja ukrepa, ki bo lahko trajal največ šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v postopku sprejemanja zagotavljala, da gre le za skrajni ukrep, če Slovenija zaradi preobremenjenosti ne bi mogla več izvajati zakona o mednarodni zaščiti.

Brglez pa je v obrazložitvi svojega glasu na seji DZ dejal, da ne more glasovati za zakon, za katerega meni, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. “Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi,” je dejal in izrazil tudi bojazen, da bo imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu.

Če bo državni svet sprejel veto na novelo, bo morala v ponovnem glasovanju v državnem zboru dobiti podporo absolutne večine poslancev. V zraku je tudi ustavna presoja novele, o kateri se veliko govori, nihče pa je še ni dejansko napovedal.

STA


Najbolj brano