Zadeva Koprivnikar: Obetajo se opozorila še nekaterim policistom

Generalni direktor policije Marjan Fank je danes pojasnil, da se je za ukrepe zoper policiste v zadevi Koprivnikar odločil na podlagi ugotovljenih kršitev zakona, etičnega kodeksa, prispevka posameznih policistov in njihovih zagovorov. Določenim policistom, ki so sodelovali v korespondenci, pa se še obetajo opozorila pred izredno odpovedjo.

Generalni direktor policije Marjan Fank je danes pojasnil, da 
se je za ukrepe zoper policiste v zadevi Koprivnikar odločil na 
podlagi ugotovljenih kršitev zakona, etičnega kodeksa, prispevka posameznih policistov in njihovih zagovorov. Foto: STA
Generalni direktor policije Marjan Fank je danes pojasnil, da se je za ukrepe zoper policiste v zadevi Koprivnikar odločil na podlagi ugotovljenih kršitev zakona, etičnega kodeksa, prispevka posameznih policistov in njihovih zagovorov. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Kot je ob robu konference First Line, ki poteka na Brdu pri Kranju, danes novinarjem povedal Fank, je šlo pri policistih, ki so jim izdali izredno odpoved pogodb o zaposlitvi, za kršitev več predpisov v policiji, od zakona o nalogah in pooblastilih policije, prek kodeksa policijske etike do pravilnika o notranji varnosti.

O tem, da je bila petim zaposlenim izdana odpoved pogodb o zaposlitvi, dvema pa opozorilo pred odpovedjo, je Fank pojasnil, da je zanj "popolnoma irelevantno, ali so sindikalisti ali policisti iz kakšnih drugih struktur, važna je njihova vloga pri tem nedopustnem ravnanju". Raznolikost izrečenih ukrepov pa izhaja iz prispevka posameznega policista in njihovih zagovorov.

“Dobila zaprosilo, naj ustavita določeno osebo”

"Tisti, ki so to organizirali, pripravili in tudi napeljali policista, da sta ukrep izvedla, so zagotovo v krivdnem odnosu do samega dejanja prispevali nekaj več kot policista, ki v sami korespondenci nista sodelovala. Iz zagovora je razvidno, da tudi nista poznala okoliščin, kaj se je dogajalo v ozadju dogovarjanja, ampak sta preprosto dobila zaprosilo, naj ustavita določeno osebo, ker bi bilo lahko dvomljivo njeno psihofizično stanje," je pojasnil Fank.

Glede na napovedane pritožbe policistov na izredno odpoved pogodb o zaposlitvi, je Fank dejal, da zaupa kolegom, ki so peljali formalne postopke, da so jih peljali po zakonodaji, ki to področje ureja. Kot je pojasnil, je notranji zaščitni postopek zaključen.

Razmišljali so tudi o odpovedi kolektivne pogodbe

Zaključnega poročila Fank sicer še ni prejel, ampak po informacijah njegovih kolegov bo za določeno število policistov, ki so sodelovali v korespondenci, še predlagana izdaja opozorila pred izredno odpovedjo, z določenim številom delavcev pa bo na podlagi pravilnika o notranji varnosti opravljeno varnostno svetovanje.

Fank je povedal, da so razmišljali tudi o odpovedi kolektivne pogodbe, a bi to prizadelo vse policiste. "V kolektivni pogodbi je namreč zapisanih kar nekaj pravic policistov in nikakor ne želimo, da bi ravnanje posameznikov imelo negativne posledice za tiste, ki svoje delo opravljajo dobro," je pojasnil.

"Še vedno trdim, da večina policistov dela dobro, zakonito in strokovno, taka dejanja pa vplivajo na zaupanje v delo policije in njen ugled v družbi. Brez zaupanja si ne predstavljam, kako bomo uspešno izvajali svoje poslanstvo," je izpostavil Fank, ki ga je tudi pri izreku sklepov vpletenim policistom vodilo predvsem vprašanje zaupanja v delo policije.

STA


Najbolj brano