Začenja se predčasno glasovanje na referendumu

Danes se začenja predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo v nedeljo. Predčasno glasovanje bo danes, v sredo in v četrtek od 7. do 19. ure na sedežih okrajnih volilnih komisij ter na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika.

Danes se začenja predčasno glasovanje na referendumu o 
noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo  v nedeljo. Foto: STA
Danes se začenja predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo v nedeljo. Foto: STA

LJUBLJANA > Okrajne volilne komisije v teh dneh volilcem pošiljajo obvestila o volišču, kamor so vpisani v volilni imenik, obvestila bodo vsi prejeli najpozneje do sobote. Tudi če obvestila še niso prejeli, se lahko udeležijo predčasnega glasovanja, svojo istovetnost pa morajo v vsakem primeru izkazati z osebnim dokumentom. Predčasno glasovanje poteka na enak način, kot bo na dan referenduma, volilci obkrožijo za ali proti.

Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Novela spreminja definicijo zakonske zveze, ki tako ne bi bila več opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, ampak z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

STA


Najbolj brano